Josep Piera i Elvira Lindo, Premis Fira del Llibre 2023

    • Data:13-03-2023
    Josep Piera i Elvira Lindo, Premis Fira del Llibre 2023

    La 58a edició de la Fira del Llibre de València, que se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig en els jardins de Vivers, ha donat a conéixer els guardonats del Premi Fira del Llibre 2023, que enguany ha recaigut en Elvira Lindo i Josep Piera. Este premi s’atorga des del 2019 amb l’objectiu de reconéixer la trajectòria i l’aportació a la literatura: un a la literatura en castellà i un altre a la literatura en valencià. L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 6 de maig en la Fira del Llibre.

    Josep Piera (Beniopa, 1947) viu a la Drova (Barx) des del 1974. Escriu les primeres obres en castellà, però ràpidament connecta amb els escriptors catalans del corrent conegut com la generació dels 70 i serà un dels seus representants destacats al País Valencià. La seua trajectòria literària l’ha convertit en un dels autors destacats de la literatura catalana contemporània. Va formar part del consell de redacció de la revista Cairell, notable exponent de l’obertura de la producció literària de l’època en sintonia amb la resta de les iniciatives culturals que marquen els anys de transició a la democràcia. Com a poeta, va rebre el Premi Carles Riba amb El somriure de l’herba (1980); com a prosista, guanyà el Premi Josep Pla amb El cingle verd (1982), i com a assagista, el Francesc Vallverdú amb El paradís dels paraules (1995). També ha cultivat la prosa memorialista, la biografia literària i la traducció de poesia. El darrer reconeixement rebut ha sigut el Premi d’Honor dels Lletres Catalans 2023. Entre les obres publicades per la Institució Alfons el Magnànim, destaquen Els fantàstics 70 (1969-1974)Els poetes aràbigo-valenciansAntologíaEl temps trobatPoesia completa 1971-2018.

    Elvira Lindo, escriptora i periodista nascuda a Cadis el 1962, es donà a conéixer per la sèrie de novel·les infantils sobre Manolito Gafotas, un personatge que la dugué a guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil el 1998. L’autora també ha escrit obres per a adults, com El otro barrio (1998), Algo más inesperado que la muerte (2002), Una palabra tuya (2005, XIX Premi Biblioteca Breve), Lugares que no quiero compartir con nadie, A corazón abierto, i la seua darrera novel·la, En la boca del lobo. A més, Elvira Lindo ha col·laborat en l’escriptura de guions cinematogràfics i teatrals. Recentment, ha codirigit amb Daniela Fejerman la pel·lícula Alguien que cuide de mí.