Josep Vicent Rodríguez i Rosa Solbes parlen de «Trets. Imatges de la transició valenciana» als mitjans de comunicació

    • Data:13-06-2022
    Josep Vicent Rodríguez i Rosa Solbes parlen de «Trets. Imatges de la transició valenciana» als mitjans de comunicació

    Trets. Imatges de la Transició valenciana ha despertat un gran interés entre els companys periodistes. El llibre, que arreplega el testimoni gràfic del fotoperiodista Josep Vicent Rodríguez contextualitzat pels textos de la periodista Rosa Solbes, mostra la realitat de l’arribada de la democràcia al territori valencià. Les mobilitzacions per la llengua, l’Estatut, els drets de les persones treballadores o els moviments LGTBI i feministes marcaren un temps convuls amb victòries i derrotes, enfosquit per l’acció de grups extremistes.

    “Els meus trets de la càmera tractaven de fer informació, però també poesia”. Així, ho ha explicat Rodríguez a les càmeres d’À Punt. Un treball amb voluntat de servei públic que no sempre va ser fàcil d’exercir. En la mateixa entrevista explica com va patir una agressió per un grup d’extrema dreta mentre exercia el seu treball periodístic. De vegades, fins i tot, provaven de camuflar-se per a passar desapercebuts, com explica Rosa Solbes en una altra entrevista a Vilaweb.

    Tot i les dificultats, el seu treball és una imatge clara de la realitat de la transició, des de la mirada de dos periodistes joves. Moments de canvi i de renovació que, en paraules de Solbes, van representar “una època d’aprenentatge, tant per als periodistes com per a polítics, arquitectes…”. Però una època que cal recordar tant pels avanços com per les cròniques més fosques. La periodista ho explica en una entrevista a RNE: “igual que no podem oblidar la dictadura, no podem oblidar dos dècades de les quals podem traure moltes lliçons”.

    I és que els dos cronistes van donar testimonis de fets insòlits: “un grup de gent pegant-li a l’alcalde davant la Policia, està documentat gràficament”, conta Solbes a elDiario.es en referència a les agressions a Pérez Casado el 9 d’Octubre de 1979. Episodis foscos com la mort de Valentín Gonzalez en una vaga al ser disparat amb una bala de goma, però també capítols d’esperança i llibertat, com els que trobem al món de la cultura, els esports i la crònica social de l’època. “El canvi no és només que es convoquen unes eleccions generals o municipals, el canvi és que la societat comence a funcionar d’una manera diferent. El canvi també és el Titi o Rosita Amores, el topless, el destape i la reivindicació feminista”, comentava en una entrevista a la Cadena SER.

    La motivació del projecte, en paraules de Rosa Solbes, era rescatar “imatges que estaven fent-se grogues a les prestatgeries dels arxius dels diaris i que no eren conegudes pel gran públic. Convenia refrescar la memòria”. A més, tal com expliquen els periodistes a Les notícies del matí d’À Punt Ràdio, les cròniques de l’època s’han actualitzat amb els textos que acompanyen les fotografies: buscant quines han sigut les conseqüències dels fets i analitzant-los des d’una perspectiva actual. Un curat i minuciós treball periodístic que ens convida a reflexionar i anar més enllà del simple relat dels records d’una època.