Jurats dels Premis València i València Nova 2022

  • Data:16-02-2022
  Jurats dels Premis València i València Nova 2022

  Ja s’han confirmat els jurats que valoraran les obres presentades als Premis València i Premis València Nova 2022. Ací podreu conéixer alguns detalls de la seua biografia.

  Recordeu que podeu presentar els vostres treballs d’assaig, novel·la gràfica, narrativa i poesia fins a l’1 de març. Més informació i bases en l’enllaç.

  Modalitat d’assaig

  Francesc Jesús Viadel Girbés. Periodista, escriptor, col·laborador en diferents mitjans de comunicació i professor universitari. Va iniciar la seua carrera com a redactor al diari Levante, i va ser cap de redacció del setmanari El Temps. És l’autor d’assajos, novel·les i poemes, i premi Teodor Llorente de novel·la negra.

  Sandra Obiol Francés. Doctora en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora a la Universitat de València. És investigadora i membre de diferents grups de recerca d’àmbits com la família, el gènere, el treball i l’educació.

  Violeta Tena Barreda. Periodista i redactora del setmanari El Temps i membre de l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians. Ha participat en publicacions especialitzades en igualtat de gènere i feminisme i és col·laboradora habitual de mitjans de comunicació.

  Rafael Roca Ricart. Professor de la Universitat de València i secretari de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. És historiador de la literatura, amb una especial dedicació al segle XIX valencià, i col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació com el diari Levante-EMV i la revista Saó.

  Modalitat de novel·la gràfica

  Iria Ros Piñeiro. Historiadora de l’Art per la Universitat de València, doctoranda sobre còmic i redactora de la revista i podcast Sala de Peligro. La seua tasca investigadora se centra en el còmic com a font per a l’estudi històric de conflictes bèl·lics, l’educació en inclusió i la reinterpretació de diferents arts al còmic. Forma part de l’Associació de Crítics i Divulgadors del Còmic d’Espanya.

  Javier Marquina. Guionista de còmics i divulgador. Ha publicat una desena de còmics com a guionista. És col·laborador del programa radiofònic Sólo hablamos de historietas i publica ressenyes al Diario del Alto Aragón. Forma part de l’Associació de Crítics i Divulgadors del Còmic d’Espanya, de l’Associació Aragonesa d’Autors de Còmic i és vicepresident de l’Associació Professional de Guionistes de Còmic.

  Raquel Garcia i Ulldemolins. És dibuixant, il·lustradora, humorista gràfica, editora i traductora. Creadora del blog Mati y sus mateaventuras, amb Clara Grima, i de Canallades al diari Ara. Ha escrit i il·lustrat diversos llibres educatius, i ha participat en obres per a públic adult. És col·laboradora habitual de diversos mitjans de comunicació com a il·lustradora i opinadora.

  Miguel Ángel Giner. Autor de guions i escriptor de novel·les gràfiques, president de l’Associació de Guionistes Professionals de Còmic d’Espanya i director de l’editorial Andana Gràfica. És llicenciat en Belles Arts i professor del Màster de Disseny i Il·lustració de la UPV. Entre altres, ha rebut el Premi Nacional de Còmic 2019 amb Cristina Durán i Laura Ballester per El Dia 3.

  Narrativa en valencià

  Ricard Vela Pàmies. Editor i traductor en diverses editorials. Entre d’altres, ha dirigit la col·lecció Orientalia a l’editorial Paidós i va ser responsable del Cercle de Lectors en català fins al 2010.

  Esperança Camps Barber. Escriptora i periodista. Ha sigut guardonada amb diversos premis per les seues novel·les, entre d’altres: el Joanot Martorell, el Ciutat d’Alzira, el Ciutat de Xàtiva, el Vicent Andrés Estellés, el de la Crítica dels Escriptors Valencians o el de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Va ser redactora en Canal 9 i subdirectora d’informatius no diaris en À Punt. Actualment, és cap de la redacció valenciana de Vilaweb.

  Ivan Carbonell Iglesias. Llicenciat en Filologia Catalana i Humanitats i graduat en Història. Ha guanyat nombrosos premis de literatura breu, de narrativa juvenil i de novel·la, com el Premi Isabel de Villena o el Premi Enric Valor de Novel·la. En el camp de la investigació ha guanyat premis com el Bernat Capó. Ha fet estudis i edicions de les obres d’Enric Valor i de Ramon Llull. És professor a l’EOI i professor associat de Literatura Catalana Medieval i Moderna a la Universitat de València.

  Carol Borràs Barberà. Llicenciada en comunicació audiovisual, ha treballat en diferents mitjans de comunicació. És la responsable del Departament de Drets de l’editorial Bromera, on també ha treballat en la comunicació i la gestió de drets internacionals. Ha format part de diferents jurats literaris, com ara el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, l’Antoni Bru d’Elx o el de Narrativa Juvenil Vila de Teulada.

  Narrativa en castellà

  Susana Martín Gijón. Escriptora especialitzada en novel·la negra. Va ser presidenta de l’Associació d’Escriptores i Escriptors d’Extremadura entre 2019 i 2021. És llicenciada en dret i experta en dret internacional públic i cooperació per al desenvolupament, camps en què ha treballat i col·laborat des de diferents institucions i associacions.

  Pere Cervantes. Escriptor, conferenciant i col·laborador de mitjans de comunicació. És llicenciat en dret i va ser Observador de la Pau per a l’ONU a Kosovo i per a la Unió Europea a Bòsnia i Hercegovina. Ha sigut guardonat amb diversos premis per les seues novel·les, com ara el Premi Cartagena Negra i el Letras del Mediterráneo 2018.

  Purificació Mascarell. Investigadora, crítica literària i escriptora. Ha publicat obres de teatre, llibres infantils, relats i publicacions relacionades amb la filologia. És professora de Teoria de la Literatura, Literatura Comparada i Estudis Culturals a la Universitat de València. Escriu en diverses publicacions com a crítica literària i col·labora a diferents editorials.

  Eva Olaya. Editora i sòcia fundadora d’Ediciones Versàtil, amb quinze anys d’experiència al món editorial. És llicenciada en pedagogia, postgrau en Identitat Corporativa i màster en Edició Digital.

  Poesia en valencià

  Juli Capilla i Fuentes. Escriptor, editor, periodista, professor i promotor cultural. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. Autor de tres novel·les, sis poemaris i dos assajos; amb diversos guardons com el Premi Ciutat de València 2009 o el Premi d’Assaig Ciutat d’Alzira 2019, entre d’altres. Treballa de professor a l’Institut Tirant lo Blanc de Gandia i com a editor de Lletra Impresa Edicions. És associat de l’AELC i de Saforíssims SL, conseller del CEIC Alfons el Vell de Gandia i director de la revista literària L’Aiguadolç.

  Carme Fenoll i Clarabuch. Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, llicenciada en Documentació, postgraduada en documentació i màster de Gestió Cultural. Va ser cap del Servici de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya entre 2012 i 2017. Dirigeix l'Àrea de Cultura i Comunitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, i és membre del patronat del Teatre Lliure.

  Rosa Belda. Doctora en Filologia per la Universitat de València. És professora de llengua i literatura, i crítica i investigadora especialitzada en poesia.

  Josep Antoni Fluixà Vivas. Escriptor. Ha publicat els poemaris Nàufrags sens illa i Matèria corporal. També és autor de llibres de narrativa i poesia infantil, i escriu articles de crítica literària.

  Poesia en castellà

  José Saborit Viguer. Pintor i escultor. Catedràtic de pintura de la UPV i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València. Ha fet nombroses exposicions de pintura en galeries i museus i ha publicat diversos llibres d’assaig i poesia.

  Xelo Candel Vila. Doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de València. Ha publicat nombrosos estudis sobre literatura, ha sigut editora de poemaris i és autora de tres llibres de poesia. Ha exercit com a professora en la Bucknell University, les universitats d’Ohio i Sant Louis i, actualment, en la Universitat de València.

  José María Micó Juan. Poeta, músic i traductor. És catedràtic de literatura espanyola i fundador i codirector del Màster de Creació Literària de la Universitat Pompeu Fabra. Ha publicat diversos llibres de poesia, filologia i assaig, així com edicions de clàssics i antologies comentades de poesia. També ha traduït a grans autors europeus antics i contemporanis. Els seus treballs han sigut guardonats amb diversos premis de literatura, traducció i al conjunt de la seua obra, com ara els premis Hiperión, Generación del 27, Ángel Crespo o Cultura Mediterránea.

  Jesús Munárriz. Escriptor, editor i traductor. És llicenciat en Filologia Germànica per la Universitat Complutense. Ha treballat com a director o editor de les editorials Ciencia Nueva, Siglo XXI de España i Ediciones Hiperión, que va fundar en 1975 i continua dirigint. Ha escrit més de vint títols de poesia i cinc antologies, a més de llibres de poemes per a infants, i ha traduït més de cinquanta obres. És cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de la República Francesa i insígnia d’or de la Reial Acadèmia de Còrdova.