La biografia més completa sobre la vida i el pensament de Joan Fuster

  • Data:10-01-2023
  La biografia més completa sobre la vida i el pensament de Joan Fuster

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Sueca acaben de publicar Joan Fuster. D’un temps, d’un país (1922‑1992), escrit per Francesc Pérez Moragón, llicenciat en Filologia Hispànica, i Salvador Ortells Miralles, diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana.

  La biografia tanca l’Any Joan Fuster i és el resultat d’anys d’investigacions i el text més complet sobre la vida i el pensament de l’escriptor suecà publicat fins ara, amb 500 pàgines i 250 fotografies.

  El llibre no es limita a la mera biografia ni tan sols al pensament de Fuster, sinó que remet de manera constant al context cultural i polític de l’època, de manera que també és una història de set dècades de la societat i la política que va viure Fuster.

  El volum es divideix en dos parts: els primers quaranta anys de vida de l’escriptor, a càrrec d’Ortells, i des dels quaranta fins a la seua mort, als setanta, a càrrec de Pérez Moragón. La línia divisòria està marcada per l’aparició el 1962 de Nosaltres, els valencians i El País Valenciano.

  És una biografia rigorosa i alhora divulgativa, a l’abast de molts tipus de lectors i amb una gran profusió d’imatges (fotografies i documents), que acompanyen el text i ajuden a entendre’l, i no defuig els aspectes més polèmics de l’escriptor. Fuster va ser un referent per a moltes persones i organitzacions, però també una figura controvertida en una època de redefinició de la identitat valenciana, com ho foren el final del franquisme, la transició democràtica i la dècada dels vuitanta.

  Els autors diuen en el pròleg que «la seua trajectòria transcorregué quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces». Així i tot, s’identificà «amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició» i es comprometé «amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d’opinió i expressió: la llibertat de pensament», idees per les quals va estar a punt de morir assassinat.

  Francesc Pérez Moragón (Algemesí, 1948) és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de València. Fon redactor en cap de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana, secretari de L’Espill, director d’El Temps, director tècnic de Política Lingüística de la Universitat Jaume I, secretari de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, i, des del 2017, director d’honor de l’Espai Joan Fuster. Autor de múltiples llibres, ha sigut comissari de l’Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

  Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977) és diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, i màster d’Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d’Alacant. És director de l’Espai Joan Fuster. Entre altres textos i llibres, és editor i prologuista de la poesia completa de Joan Fuster de 1945 a 1987 (Institució Alfons el Magnànim, 2022) i dels Poemes inèdits de l’escriptor suecà (Institució Alfons el Magnànim, 2018). Ha sigut concomissari de l’Any Fuster per la Generalitat Valenciana.