La Fira del Llibre homenatja a Jaume Pérez-Montaner

  • Data:08-05-2022
  La Fira del Llibre homenatja a Jaume Pérez-Montaner

  Jaume Pérez-Montaner ha rebut el premi Fira del Llibre 2022 en un acte celebrat el dissabte 6 de maig. Prop de 30 autors l’han homenatjat en una trobada en la qual també s’ha presentat el llibre Defensa d'una forma. Poesia completa, editat per la Institució Alfons el Magnànim.

  La poetessa, assagista i professora Isabel Robles ha repassat la trajectòria del poeta com a professor i com a activista, en un emotiu discurs laudatori. Després, vint-i-cinc escriptores i escriptors han recitat els seus poemes, entre ells Marc Granell, Maria Josep Escrivà, Sebastià Alzamora, Joan Navarro, Manel Rodríguez Castelló, Pere Císcar, Aina Garcia Carbó, Manel Pitarch, Josep Mir, Lluía Roda, Eduard Ramirez, Imma López Pavia, Roser Furió, Francesc Mompó, Josep Ballester, Teresa Pascual, Lliris Picó, Joan Deusa, Begonya Pou, Ross Sabater, Josep Lluís Roig, Isabel Garcia Canet, Rafa Xambó, Jesús Girón i Héctor Serra.

  Pérez-Montaner (l’Alfàs del Pi, 1938) va viure bona part de la seua joventut entre Alcoi i València, on va llicenciar-se en Filosofia i Lletres. Va participar activament en moviments contra la dictadura franquista, acabant obligat a eixir a l’estranger per conflictes amb el règim. Durant el seu exili, va treballar com a professor universitari als Estats Units i Llatinoamèrica. No tornaria fins a l’any 1977, quan s’incorpora a la Universitat de València com a professor de literatura catalana.

  A més de la poesia, la seua producció literària també abasta l’assaig i la crítica literària. En aquest camp ha estudiat especialment la poesia de Vicent Andrés Estellés amb treballs com Una aproximació a Vicent Andrés Estellés (1982), juntament amb Vicent Salvador, o El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009). També ha traduït i publicat textos de Barbara Kingsolver, Anne Sexton i E.E. Cummings. Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos reconeixements, entre ells el XIV Premi Jaume Fuster dels escriptors en llengua catalana (2014), en reconeixement de la repercussió i la divulgació que ha tingut la seua obra.