El Magnànim aconsegueix dos premis als llibres més ben editats

    • Data:07-07-2023
    El Magnànim aconsegueix dos premis als llibres més ben editats

    La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha concedit els premis als llibres més ben editats el 2022 i a les llibreries que han destacat este 2023 per la seua trajectòria o innovació en el foment de la lectura.

    En modalitats d’edició, els guardonats han sigut:

    • Premi al llibre millor editat 2022: Ruta gráfica. El diseño del sonido de València, de Moy Santana i Antonio J. Albertos, és una col·laboració entre l’editorial Barlin Libros i la Institució Alfons el Magnànim.
    • Premi al llibre més ben il·lustrat 2022: L’arca de No-és, d’Ana-Luisa Ramírez i Carmela Major, editat per Iglú.
    • Premi al còmic més ben editat 2022: Un os al Marroc, de Lluc Silvestre i Mr. Ed, és una col·laboració entre Andana Editorial i la Institució Alfons el Magnànim.
    • Premi al llibre infantil més ben editat 2022: Joemes per pugar, d’Iñigo Astiz i Maite Mutuberria, editat per Litera.
    • Premi al llibre juvenil més ben editat 2022: Prou! Guia d’autodefensa feminista per a adolescents (i més...), de María Kronsky i Marion Le Muzic, editat per Llitera.

    En la modalitat de llibreries:

    • Premi 2023 a la trajectòria d’una llibreria: Ha sigut per a Ali i Truc, d’Elx. Se li reconeix el seu arrelament i la qualitat en les activitats de difusió del llibre i foment de la lectura.
    • Premi 2023 a la llibreria més innovadora: L’han concedit a Tirant Online, de València, per la posada en marxa d’iniciatives innovadores en el foment del llibre i la lectura.

    Finalment, en la modalitat de biblioteca:

    • Premi 2023 al treball pel foment lector: És per a la Xarxa Municipal de Biblioteques Públiques de Llíria, pel treball dels bibliotecaris per a contribuir a la difusió del llibre i fomentar els hàbits de lectura entre la ciutadania.

    Estos premis es lliuren tradicionalment el Dia del Llibre Valencià, el 20 de novembre, en el monestir de Sant Miquel dels Reis (València). Són uns premis honorífics sense dotació econòmica que tenen com a objectiu principal incentivar la producció de les empreses editorials valencianes en qualsevol de les dos llengües oficials amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en els aspectes tècnic i formal com en l’artístic, així com incentivar les iniciatives i activitats que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

    La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha obtingut enguany dos premis: al llibre més ben editat 2022 per Ruta gráfica i al còmic més ben editat 2022 per Un os al Marroc. El primer és una col·laboració amb Barlin Libros, i el segon és el guanyador del premi València de novel·la gràfica 2021, que concedeix la Institució Alfons el Magnànim. S’ha editat en col·laboració amb Andana Editorial.

    Ruta gráfica. El diseño del sonido de València


                                       

    Al començament dels anys 80, florí a València una subcultura que, en el viatge des del més pur underground fins a la consolidació com a fenomen de masses, acabaria originant reverberacions importants a nivell estatal. Parlem d’això que a peu de carrer es va conéixer com a bakalao.

    Ruta gráfica. El diseño del sonido de València recupera tot este univers posant-lo en context i donant-li un valor fins ara descurat. Fon la gènesi espontània d’una estètica particular que, esperonada pel torrent vital que va suposar la fi de la dictadura, va influir decididament sobre diverses generacions. Elisa Ayala, Paco Bascuñán, Quique Company, Sento Llobell, Ramon Marcos, Edu Marín, Pablo Mira, Paco Roca, Armando Silvestre… són només alguns dels artistes que desfilen per estes pàgines, responsables en bona part de posar imatge als anhels de llibertat d’aquella nit eterna.

    Un os al Marroc. Premi València de novel·la gràfica en valencià 2021


    Un os al Marroc és un diari interessant i divertit sobre com es crea un festival musical al Marroc. El relat en primera persona de Lluc Silvestre va molt més allà d’això: és a més un assaig amé sobre la música i la seua indústria, la mescla sonora i cultural, i també una connexió necessària sobre els estereotips de la idea de nosaltres i la delsaltres, tot això magistralment plasmat pels dibuixos d’Ed, que converteixen Un os al Marroc en un calidoscopi gràfic desbordant.