La influència de les xarxes socials en la salut mental dels esportistes

La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica el llibre El riesgo de la vanidad. Redes sociales deportivas y su efecto sobre la salud mental, de Carles Senso.
El llibre és el número 197 de la col·lecció «Estudis Universitaris», amb pròleg d'Alfredo Relaño Estapé, periodista i director del periòdic esportiu As entre 1996 i 2019.
La influència de les xarxes socials genera dispersió, i pot afectar la salut mental i emocional dels esportistes, sotmesos a la pressió de la superació constant de l'escrutini social.
Carles Senso aporta un estudi sobre l'estabilitat mental dels esportistes i sobre la persistent i perniciosa influència que pot tindre en ella el recurs a les xarxes socials, mentre reflex d'una major necessitat de reconeixement, de mostrar-se als altres.
Els esportistes modifiquen el seu comportament pràctic per l'efecte de la mirada dels altres a través de les xarxes socials, i això és una cosa que hauria de tractar-se degudament per a evitar danys majors.
Estudis com el d'este llibre ens fan més conscients, ens obliguen a reflexionar i ens conviden a avançar-nos un poc en el temps i a deixar d'anar a contra corrent, sovint intentant arreglar el que ja està trencat. Els esportistes viuen hui sotmesos a una pressió social més immediata que mai, sense noses i amb una afectació clara de la seua salut. Les xarxes socials es converteixen en un rival més dels esportistes.
Carles X. Senso Vila és llicenciat en Periodisme i en Història i doctor en Història, amb una tesi doctoral sobre els mitjans de comunicació del final del franquisme i la Transició. Entre el 2009 i el 2019 va treballar en el periòdic Levante-EMV, on continua publicant articles d'opinió. Ha impartit nombroses conferències i classes sobre periodisme i història i en l'actualitat també exerceix com a freelance del món de la comunicació.
Ha publicat llibres de temàtica històrica, periodística, esportiva i cultural en la Universitat de València i en altres editorials privades, destacant alguns títols com ara Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis (2016); De la iŀlusio al desencis. La Transició a traves de Valencia Semanal (2017); La derrota perpetua. La Costera, la Vall d’Albaida i la Canal de Navarrés als camps nazis (2018); Josep Lluis Albinyana. Un president sense país (2018) o Identidad migrante (2022), entre altres. El 2018 va guanyar el Premi Ramón Barnils de periodisme d’investigació en la categoria d’obra inèdita pel treball periodístic sobre el paper de l’anarquista César Orquín a Mathausen.