La Institució Alfons el Magnànim llança la 2a edició de Negacionisme de gènere

  • Data:05-07-2024
  La Institució Alfons el Magnànim llança la 2a edició de Negacionisme de gènere

  Després de l'èxit de la primera edició del llibre Negacionisme de gènere, publicat per primera vegada al febrer del 2024, ix a la venda la segona edició del llibre del sociòleg Alexis Lara Climent.

  El llibre publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, en el qual s'analitza el negacionisme i s'exposa la realitat del moviment antifeminista, es el número 191 de la col·lecció «Estudis Universitaris» i el segon de la col·lecció «Gènere», dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig. El pròleg és de Rocío Vidal, la il·lustració de la coberta de Tania Vicedo i el disseny de la col·lecció de Fèlix Bella.

  Esta obra, amb un estil divulgatiu i una mirada crítica, escodrinya els racons més térbols que s'amaguen darrere del teló de l'antifeminisme. Quan la COVID-19 col·lapsà les societats, el confinament domiciliari generà tot un submon de negacionismes i conspiracions que qüestionaven el que donàvem per garantit. El terraplanisme, el moviment antivacunes, el revisionisme històric de la dictadura franquista o la negació dels efectes del canvi climàtic tenen un punt d'unió amb l'antifeminisme: el negacionisme científic. En el cas de l'antifeminisme, parlem de la negació de la ciència social i de més de dos segles de distinció entre el sexe (biològic) i el gènere (social).

  Malgrat la ciència, els fets i les dades que demostren les desigualtats de gènere existents en termes econòmics, socials i culturals, la violència de gènere i els assassinats masclistes, encara hi ha sectors de la població que neguen l'existència d'estos problemes que pateixen les dones. El negacionisme de gènere torna a emergir amb nous estils comunicatius que soscaven els fonaments de la igualtat entre hòmens i dones. Quan el moviment feminista semblava haver conquistat espais en l'agenda política i mediàtica, la reacció antifeminista ha irromput de nou amb força negant la construcció social del gènere.

  Alexis Lara Climent és sociòleg per la Universitat de València amb premi extraordinari de llicenciatura i màster en Comunicació, Cultura, Societat i Política per la UNED. Ha desplegat la seua carrera professional en l'àmbit de la comunicació política, social i digital, en el qual destaquen els seus treballs com a consultor polític i assessor comunicatiu. Ha treballat en departaments de premsa de diverses entitats públiques i privades, ha sigut professor associat del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i ha participat en projectes d'investigació i innovació educativa vinculats al camp de la comunicació.

  És membre fundador de La Comarca Científica, plataforma valenciana de divulgació de les ciències socials, i vocal del Consell de la Ciutadania d'À Punt. Col·labora habitualment en les anàlisis electorals i tertúlies de la televisió pública valenciana À Punt i participa en diversos mitjans de comunicació com a analista i divulgador científic amb vídeos i articles.