La presentació d'Un planeta creatiu, disponible en vídeo

  • Data:07-02-2024
  La presentació d'Un planeta creatiu, disponible en vídeo

  Ja està disponible en YouTube el vídeo de la presentació del llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida en la Terra i com la fabricarem en el laboratori, de Juli Peretó.

  L'acte es va celebrar el 2 de febrer del 2023 en l'Aula Magna del Centre Cultural la Nau a les 19 h i comptà amb la participació de Vicent Martínez (director de la col·lecció «Urània»), Susanna Manrúbia (professora d'investigació del CSIC – Centre d'Astrobiologia) i l'autor del llibre, Juli Peretó.

  Juli Peretó és membre del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i de l'Institut d'Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), va ser secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el nomenà fellow el 2014. Col·labora amb l'UCC+I (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació) de la Universitat de València i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comité d'Educació Bioquímica de la FEBS (Federation of European Biochemical Societies) l'invità a compartir l'experiència innovadora d'ensenyar bioquímica amb un aroma evolutiu.

  La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com van ser les primeres passes des de la química inanimada en les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània intenta demostrar el potencial de la química per a transformar-se en vida.

  Este text exposa les principals explicacions científiques sobre l'emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi 4.000 milions d'anys. L'autor presenta no només les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d'estudi d'una qüestió científica tan fonamental com la de l'origen de la vida terrestre.