La RAE obri la seua Biblioteca Digital amb 4.800 obres

    • Data:01-02-2024
    La RAE obri la seua Biblioteca Digital amb 4.800 obres

    La Real Academia Española (RAE) ha publicat una Biblioteca Digital amb més de 4.800 obres digitalitzades d'alta rellevància per al castellà repartides en 5.250 volums. S'han digitalitzat vora 1,5 milions de pàgines i està previst anar incorporant a poc a poc les obres que es digitalitzen per petició dels investigadors i les que l'Academia considere d'especial rellevància.

    La Biblioteca Digital és d'accés gratuït i no requereix registre. Així es converteix en una valuosa font per a explorar milers de llibres que han deixat empremta en la història, i proporciona als usuaris l'accés a milers d'obres d'un gran valor històric i cultural.

    El visor incorpora diverses opcions de visualització i inclou el mode llibre, que permet fullejar les pàgines com si es tinguera l'exemplar en paper. Utilitza el sistema OCR (reconeixement òptic de caràcters) per a identificar paraules i lletres específiques en els textos digitalitzats. La funció de zoom possibilita examinar cada pàgina detalladament; a més, els usuaris poden descarregar les obres en format PDF, una funció especialment útil per als que vullguen tindre accés a les obres en qualsevol moment i lloc, fins i tot sense connexió a internet.

    L'accés en www.rae.es/biblioteca-digital permetrà acostar-se de primera mà a les obres d'autors com Cervantes, Lope de Vega, Rosalía de Castro o Rubén Darío. Fins al moment, la col·lecció de la Real Academia Española només havia estat disponible per a un grup selecte de persones, però ara tots la poden consultar.

    El procés de digitalització començà al juny del 2021 a càrrec de la Fundació María Cristina Masaveu Peterson en col·laboració amb la Fundació pro-RAE. La pàgina web està organitzada en nou seccions diferents, que inclouen temes com idiomes, literatura, ciències socials, història, biografies, religió, ciència, art i filosofia. Es destaquen exemplars com la primera edició de la primera part del Quixot de 1605, un dels exemplars d'El buscón, de Quevedo, i els manuscrits de Don Juan Tenorio, en què s'aprecien les ratlles i el procés creatiu de José Zorrilla.

    La digitalització de l'arxiu de la RAE es va desenvolupar en tres etapes:

    La primera abastà la digitalització d'exemplars representatius de la impremta manual des d'incunables fins a l'any 1500, i llibres rars fins a 1830.

    La segona fase es va centrar en obres impreses entre 1831 i 1900, que van ser produïdes principalment per la impremta mecànica.

    La tercera i darrera etapa del projecte va consistir en la digitalització de manuscrits, inclosos el Libro de buen amor, de l'arxipreste d'Hita, i el manuscrit original de Don Juan Tenorio, de José Zorrilla.

    La digitalització de la Real Academia Española no només preserva el patrimoni literari, sinó que l'acosta a tots els usuaris en l'era digital.