L'emigració valenciana als EUA entre 1920 i 1933

  • Data:27-12-2022
  L'emigració valenciana als EUA entre 1920 i 1933

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar De la colla a la guenga. Memòries, xarxes i estratègies de l’emigració valenciana als EUA (1920-1933), que és el resultat d’entrevistes biogràfiques, anàlisi de contingut de documents personals (cartes, diaris, autobiografies, fotografies) amb l’objectiu de reconstruir algunes de les xarxes migratòries que portaren a milers de jornalers valencians a treballar a les fàbriques i foneries, a la construcció de vies i carreteres nord-americanes, així com els efectes del seu retorn.

  La tesi de l'autora, María José Garcia Hernandorena, és que les colles, de parentiu i d’amistat, van facilitar l’emigració des de pobles concrets a zones determinades, que van ajudar a trobar allotjament i feina, sobretot, a partir de reclutadors o persones claus, com els caps de colla. D’ací ve el títol: “De la colla a la guenga” (de l’adaptació de l’anglés gang, banda o grup). 

  L’emigració de valencians i valencianes als EUA de les primeres dècades del segle XX i les seues conseqüències en la societat valenciana és un fenomen molt desconegut, tot i que va ser molt important. Aquesta corrent migratòria s’inserí dins d’un flux més ampli i global que portà desenes de milers de persones cap al continent americà entre finals del segle XIX i principis del segle XX, treballadors des dels països del sud i l’estat d’Europa cap als grans centres industrials i productius del nord-est dels Estats Units d’Amèrica. Majoritàriament eren homes, amb escassa qualificació professional i elevada taxa de retorn. 

  El llibre és el número 179 de la col·lecció Estudis Universitaris. Antropologia, dirigida per les antropòlogues Josepa Cucó i Beatriz Santamarina. El disseny de la col·lecció correspon a Fèlix Bella i el de la coberta a Juan Nava

  Mª José Garcia Hernandorena (Carlet, Ribera Alta, 1967) és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, amb l’especialitat d’Antropologia Social, per la Universitat Complutense de Madrid. L’any 2018 va obtindre el doctorat en Ciències Socials per la Universitat de València. Guanyà el VIII Premi d’investigació Joan Francesc Mira, concedit per l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA), amb un treball fruit de la seua tesi doctoral, que analitza el fenomen de l’emigració valenciana als EUA durant el primer terç del segle XX a través de testimonis i documents personals. En l’actualitat treballa a l’Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE), i desenvolupa recerca en l’àmbit de l’etnologia i l’antropologia, sent el seu objecte d’investigació les memòries: com es transmeten, la importància del gènere o la seua materialitat, entre altres.