Les ciències socials i de les humanitats contra el sofriment humà

    • Data:06-07-2022
    Les ciències socials i de les humanitats contra el sofriment humà

    Per a Emmanuel Renault, la història de la humanitat és una pugna contínua contra patiments que són evitables perquè tenen el seu arrel en l'organització particular de les societats. Al seu treball Sofriments socials, el filòsof francés ofereix una documentada anàlisi de la noció de “patiment social” i de les seues possibilitats per realitzar crítica sobre el funcionament de les societats.

    Amb un treball d’un examen crític dels models teòrics pels quals la sociologia, psicologia, economia política, medicina social i antropologia mèdica han intentat descriure el sofriment, Renault mostra que el sofriment social és un objecte susceptible de definir-se amb rigor. A l'època del capitalisme neoliberal, una concepció rigorosa d'aquest concepte permet contribuir a una reactivació de la crítica adaptada a la forma actual de la qüestió social, a les lluites pel reconeixement i a la superació de la invisibilització de les persones menyspreades i violentades. Segons Renault, convertir en objecte de coneixement el sofriment social retorna a les persones que més pateixen la capacitat de reivindicar i d'actuar col·lectivament per transformar les condicions de la seua existència.

    Gràcies al Magnànim, podeu llegir Sofriments socials. Sociologia, psicologia i política en valencià, amb traducció de Francesc J. Hernàndez i pròleg del sociòleg Benno Herzog. El llibre forma part de la nostra col·lecció Novatores, dirigida per Anacleto Ferrer.

    Més informació sobre el llibre