Llibres per a un estiu de lectura. Recomanacions per a llegir estes vacances.

    • Data:30-07-2024
    Llibres per a un estiu de lectura. Recomanacions per a llegir estes vacances.

    És època de començar a aprovisionar-se de recomanacions de llibres per a les vacances d'estiu, títols que segur que es converteixen en molt bones lectures en este temps de vacances i descans.

    Ací tens una petita ressenya sobre totes les novetats publicades per la Institució Alfons el Magnànim este 2024, llibres de gèneres literaris molt variats.

    Estes són les nostres recomanacions literàries per a estes vacances:

    · En el fons, la terra. L'Horta en la memòria, de Joan Dolç

    L'autor juga amb la cronologia per a incloure esdeveniments passats i futurs en una narració autobiogràfica que aparentment només abasta un lustre. Ho fa mitjançant la mirada subjectiva, entre la nostàlgia i la mordacitat, però també recorrent a l'apunt històric, la descripció antropològica, l'observació sociològica i digressions abundants sobre el pas del temps i el valor de la memòria. L'obra es complementa amb un conjunt de fotografies del mateix autor relacionades amb els fets narrats i els seus escenaris.

    · Aproximacions a l'esperit del temps, edició i introducció de Gustau Muñoz

    Este volum col·lectiu a cura de Gustau Muñoz reuneix les reflexions d'onze autors de solvència reconeguda en el panorama de la docència i la investigació acadèmica. L'objectiu és reunir una radiografia dels problemes més candents de l'època contemporània que ajude a la reflexió, a pensar el món i a crear opinió.

    · Cinema i experiència. Siegfried Kracauer, Walter Benjamin i Theodor W. Adorno, de Miriam Bratu Hansen

    Bratu Hansen ofereix este llibre com a pont entre l'obra de tres pensadors de l'Escola de Frankfurt que han sigut fonamentals en la construcció teòrica de les relacions entre l'estètica cinematogràfica i l'experiència de la modernitat: Kracauer, Benjamin i Adorno. En línies generals, l'autora reivindica de Kracauer i Benjamin l'esperança d'una apropiació alternativa de la tecnologia moderna, que albiren en l'experiència estètica del cinema.

    · Negacionisme de gènere. Auge, expansió i mites de l'antifeminisme, d'AlexisLara Climent

    Amb un estil divulgatiu i una mirada crítica, l'obra analitza els meandres del negacionisme i exposa la realitat que s'amaga en el cor del moviment antifeminista. A través d'aportacions de les ciències socials, l'autor ofereix una guia per a comprendre els orígens i les motivacions d'este moviment i proporciona ferramentes a tots els que defenen una societat basada en la justícia i la igualtat per a desarmar els arguments negacionistes.

    · El vici de la introspecció. El descrèdit de l'humà. Espigolant Montaigne. Correspondència amb Josep Garcia Richart, de Josep Iborra

    El volum està organitzat en tres parts. La primera, «El descrèdit de l’humà», conté uns assajos d'extensió variada, entre ells una sèrie que examina les implicacions de la sentència de Terenci al llarg de la història de la cultura europea. La segona part, «Espigolant Montaigne. Extractes i notes sobre els Essais», és el resultat d'una lectura a fons del llibre de Montaigne. El tercer i darrer bloc d'este volum està format per la correspondència entre Josep Iborra i Josep Garcia Richart.

    · Gavells. Poesia completa 1988-2023, d'AnnaMontero Bosch

    En este volum de l'obra poètica completa, s'inclouen vuit llibres, set dels publicats més un inèdit, a més d'un conjunt de poemes dispersos. Cada poema d'Anna Montero és una exploració humil i agosarada de la profunditat que habita dins i al voltant nostre.

          

    · Entre la música tradicional i el folklore. Els dolçainers i tabaleters a la Ciutat de València (1850-1930), de Pau Lluís Llorca i Ulzurrun de Asanza

    Esta obra fa un recorregut per les dècades que van des de 1850 fins a 1930 per a comprendre tots els elements renovadors i l'impacte que varen tindre en la faena que desenvolupaven els dolçainers i en el procés d'adaptació que van haver de dur a terme i marcaria l'esdevenir de l'instrument fins als nostres dies.

    · El universo a vista de pájaro, de Mariano Moles Villamate

    Quina és la perspectiva adequada per a apreciar l'univers en conjunt? Eixa és la qüestió que inspira este llibre, que comença considerant la idea d'univers i els principis assumits per a conéixer-lo. Dades i teoria són la base del coneixement científic. Es detalla el model estàndard, amb els seus èxits explicatius, sense oblidar algunes tensions que apareixen en confrontar-lo amb dades, cosa que permet concloure que la cosmologia no està tancada.

    · V Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida. Castelló de Rugat, 1 i 2 d'abril de 2022, coordinat per Josep Albinyana i Josep Garcia

    Amb la publicació d'estes actes, arrepleguem les aportacions fetes en el congrés celebrat els dies 1 i 2 d'abril de 2022 a Castelló de Rugat. En el volum trobareu aportacions de moltes branques del coneixement i les arts, seguint un model de congrés que ofereix més possibilitats d'acollir i difondre els estudis, les aportacions i les investigacions sobre la Vall d'Albaida des de punts de vista diversos, dins i fora de la comarca.

    · Salvador Fernández Calabuig, entre l'empresa i el compromís social, de Magda Lázaro Mascarós

    La voluntat de Salvador Fernández Calabuig de deixar per escrit el testimoni d'una vida tan intensa i prolífica com la seua resulta molt significatiu per al nostre coneixement com a poble. Al final, estes pàgines exposen l'esforç i l'energia dedicats durant anys a tota una sèrie d'activitats materialitzades en empreses, compromisos i projectes que, sense oblidar el seu vessant més social, regiren una bona part de l'economia valenciana durant els anys de trànsit cap a la modernitat.

    · Anomia. Rebeldes valencianos en 1970, d'Abelardo Muñoz

    El llibre ens ofereix una rememoració de la trajectòria vital d'Abelardo Muñoz a la València del trànsit de la dècada de 1960 a la de 1970. Muñoz ens mostra els secrets del món de la contracultura seixantera i setantera valenciana centrant-se en especial en la seua relació polièdrica amb el poeta Eduardo Hervàs (1950-1972) i el cineasta aragonés Antonio Maenza (1948-1979).