Memòria LGTBI a «Trets. Imatges de la Transició valenciana»

    • Data:28-06-2022
    Memòria LGTBI a «Trets. Imatges de la Transició valenciana»

    El fotògraf Josep Vicent Rodríguez va captar moltes imatges de la memòria LGTBIQ+ valenciana dels anys 70 i 80. Al llibre Trets. Imatges de la Transició valenciana, podem trobar moltes d’aquestes fotografies de la crònica de la Transició, explicades i contextualitzades per la periodista Rosa Solbes .

    L’homofòbia a la Transició

    Una de les històries fotografiades és la de les treballadores de la fàbrica de sostenidors Little Kiss, a l’Eliana, acomiadades per besar-se en públic . Tot i la invisibilització de les dones lesbianes i bisexuals durant la dictadura i els primers anys de la Transició –Rosa Solbes explica que només hi ha documentat un cas d’una dona empresonada–, aquesta parella va perdre el treball per una senzilla mostra d’afecte al setembre de 1978 , fins que els tribunals ordenaren la seua readmissió.

    No és l’única mostra arreplegada dels atacs al col·lectiu LGTBI. A la secció Llegir la ciutat, on s’arrepleguen algunes de les pintades del barri del Carme des del 1977, es poden llegir contestacions lesbòfobes i misògines a moltes de les proclames que els moviments feminista i LGTBI imprimien als murs de la ciutat.

    Les primeres mobilitzacions pels drets LGTBI

    La primera gran manifestació de l'Orgull pel centre de València va celebrar-se el 24 de juny de 1979, després d’algunes concentracions minoritàries celebrades l’any anterior. Josep Vicent Rodríguez va fotografiar algunes de les pancartes del Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià desfilant pels carrers de la ciutat. Una marxa que, segons explica Rosa Solbes, tampoc va estar exempta d’intents d’agressions per part de grups feixistes.

    Una societat cada vegada més oberta

    Més enllà de la reivindicació, el llibre també arreplega l’eixida de l’ underground i la visibilització del col·lectiu. Contextualitzat amb l’estrena del documental Ocaña, retrat intermitent de Ventura Pons, Solbes i Rodríguez retraten i expliquen una divertida anècdota amb algunes de les artistes de La Cetra, catedral valenciana del trasvestisme, i uns agranadors de la ciutat. També de com la nit valenciana va transformar-se en un ambient obert i inclusiu amb espectacles de drag queens i music hall. Una escena que veiem capturada per la càmera de Rodríguez en algunes de les imatges del llibre, i on van aparèixer icones com Rafael Conde “El Titi”, fill adoptiu de València que va convertir Libérate en un himne de la lluita LGTBI.

    Coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, hui dimarts 28 de juny de 2022 es presentarà el llibre al Centre Cultural La Beneficència de València . L’acte començarà a les 19 hores i els autors estaran acompanyats per la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el professor de periodisme Antonio Laguna.