Més de 400 obres opten als premis València de 2018

  • Data:11-06-2018
  Més de 400 obres opten als premis València de 2018

  Els jurats, escriptors, crítics i investigadors de prestigi, decidiran 14 de juny els guanyadors/es en les modalitats de poesia, narrativa, assaig i novel·la gràfica (la novetat d’enguany)

  Els jurats dels premis València i València Nova 2018 que convoca la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació es reuniran dijous 14 de juny, al MuVIM, per decidir el seu veredicte final entre les més de 400 obres presentades en les diferents modalitats de poesia (en castellà i valencià), narrativa (en castellà i valencià), assaig i , la novetat de 2018, novel·la gràfica, així com els València Nova (per a menors de 31 anys) en les narrativa, poesia i assaig. Els jurats, presidits pel diputat de Cultura, Xavier Rius, faran pública la seua decisió en roda de premsa a les 13 hores, a la sala Gregori Mayans del MuVIM, i obriran les pliques corresponents davant dels mitjans de comunicació.


  Important dotació econòmica

  A la vista dels treballs presentats, Xavier Rius ha declarat que la "nombrosa participació acredita la consolidació en aquesta nova etapa i la bona salut del certamen" i ha destacat "la repercussió de la publicació dels treballs en editorials prestigioses i la important dotació econòmica". Rius també s'ha mostrat molt satisfet per la resposta (17 treballs) al premi de novel·la gràfica, novetat d'enguany, que "vol donar oportunitat a il·lustradors, dissenyadors i dibuixants en un gènere que compta cada dia amb més seguidors". En concret, els treballs premiats en narrativa i assaig rebran 12.000 euros, els de poesia, 7.500, i el de novel·la gràfica, 8.000 euros. Pel que fa a la categoria per a joves, València Nova, els premis són de 5.000 euros per als de narrativa i d'assaig i de 3.000 euros per als de poesia.

  Gala de lliurament al Centre del Carme

  Com ja es tradició, els guardons es lliuraran en una gala que el director, Vicent Flor, avança que se celebrarà el 18 d'octubre al Centre del Carme i que serà conduïda pel filòleg, presentador i humorista suecà Eugeni Alemany en un acte que es preveu, "àgil, divertit i amb música en directe". Un altre al·licient de la gala és que ja es presentaran els premis editats, en el cas de l'assaig directament pel Magnànim, i per Bromera en narrativa i poesia en valencià, Versátil en narrativa en castellà i Hiperión en poesia en castellà. Pel que fa al premi de novel·la gràfica, el treball guanyador serà publicat per l'editorial Andana.

  Persones de prestigi i experiència als jurats

  Igualment que en edicions anteriors, el Magnànim ha seleccionat amb deteniment les persones que formen part dels diferents jurats com a garantia de la solvència i el prestigi dels guardons. Així, integren el jurant de la modalitat d'assaig quatre dones, tres de les quals vinculades a la Universitat de València: Josepa Cucó, catedràtica d'Antropologia; Lucía Hipólito, professora del Departament de Farmàcia i Tecnologia; Marta García, professora d'Història Contemporània, i la filòsofa Carmen Ors. De la categoria de narrativa en valencià s'ocuparan Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera i professor de filologia de la Universitat de València; Anna Moner, artista plàstica i escriptora; l'escriptor de l'Alcúdia Josep Millo, i Isabel Marcillas, professora de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant. Per la seua part, en narrativa en castellà integren el jurat els escriptors Espido Freire, Najat El Hachni i Lorenzo Silva i l'editora de Versátil Eva Olaya. Pel que fa a la poesia, Salvador Ortells (director de l'Espai Fuster), l'escriptora Mercè Climent i els poetes Fina Girbés i Eduard Ramírez decidiran els premis en valencià, mentre que els de castellà seran responsabilitat dels escriptors Jesús Munárriz, Jorge Valdés i Guillermo Carnero i de la professora de Filologia Inmaculada Lergo. Finalment, les dibuixants i il·lustradores Mamen Moreu i Laura Pacheco, l’expert i comissari de diverses exposicions de còmic Enric Melego, junt amb Ricardo Peris, editor d'Andana Editorial, conformen el jurat de la nova modalitat de novel·la gràfica.