Moment Memorialística, vides en primera persona

    • Data:28-07-2022
    Moment Memorialística, vides en primera persona

    Els dietaris i quaderns d’aquells que han viscut una vida intensa, destacada o representativa d’un temps són una lectura que ens permet conéixer altres èpoques i espais per mitjà dels seus records. Amb la intenció de cultivar la literatura memorialística i donar a conéixer les obres del gènere, la Institució Alfons el Magnànim va crear la col·lecció Moment Memorialística l’any 2018 amb Xavier Serra com a director.

    Les memòries de Jordi Pellicer van ser el primer número de la col·lecció. El Diari de Sotaia és una obra que elogia l’austeritat i senzillesa de la vida al camp, dels paisatges i retrats de les gents de la seua Diània. És la vida d’un científic que pren com a referència la vida de les persones que viuen a les muntanyes i que defuig la ciutat. Un text ple d’imatges evocadores, que el mateix Pellicer va deixar preparat per a l’edició, però que va quedar-se inèdit a la seua mort.

    Passem dels finals del segle XX al segle XIX amb el segon número de la nostra biblioteca memorialística. L’editor i llibreter Marià Cabrerizo va estampar a la seua impremta de València les Memòries de les meues vicissituds polítiques des del 1820 fins al 1836, un relat on explica la seua captura per part de les tropes absolutistes i la seua vida com a presoner al castell de Sagunt i les torres de Quart. Cabrerizo partia d’una intenció d’al·legat en defensa pròpia, però el llibre esdevé una narració que detalla esdeveniments històrics i que ens mostra com era la vida a les nostres presons.

    Joan Fuster va disposar que Salvador Vendrell editara les memòries de Matilde Gras Solves per a la revista Quaderns de Sueca. Trenta-sis anys després, podem recuperar-les en Camil Albert. Memòries de la viuda d'un anarquista. En elles, explica la seua vida lleial al record del seu company Camil Albert, qui va representar el moviment anarquista a Sueca i que va ser afusellat el 1939. El seu relat narra moments històrics del moviment anarquista en uns temps convulsos per als jornalers i treballadors suecans.

    El quart volum de la col·lecció arreplega les memòries de Vicent Esteve, sindicalista, mestre i activista per l’ús del valencià i la renovació pedagògica. El temps guanyat. Memòries d'un mestre valencià narra amb una prosa àgil la seua infantesa a Alzira, l’agitació política clandestina durant els darrers anys de la dictadura militar, els episodis violents de la transició democràtica valenciana i l'entusiasme amb que centenars de mestres joves iniciaren la renovació pedagògica i l'ensenyament en valencià a les escoles. El llibre va publicar-se en setembre de 2018, mesos després del seu traspàs.

    Membre d’Al Tall, artista plàstic, actor, militant valencianista i part de l’agitació política subversiva dels últims anys del franquisme; Enric Banyuls ens parla dels anys de la Transició en Crònica parcial (1971-1987). Una narració lúcida i amena de les inèrcies socials del franquisme i de l'activisme polític i cultural d'aquells anys: grups de joves i adolescents que s'enfrontaven al règim de la dictadura i que, més tard, buscaren noves formes de somoure la societat en què vivim.

    Les memòries de l’escriptor Josep Piera són un dels grans èxits de la col·lecció, que ha estat reeditat enguany. En Els fantàstics 70 (1969-1974), l'escriptor de Beniopa recorda la seua època universitària i el moment en què va decidir dedicar-se a la literatura. Unes memòries que parlen d’un temps on tot estava per fer i per qüestionar. Piera escriu una crònica honesta, oberta, contextualitzada i captivadora sobre el que va viure i pensar durant aquells anys de formació; un procés iniciàtic fertilitzat per amics, amors, lectures i escriptors.

    Salvador Vendrell ens convida a fer un viatge a Nàpols amb Spaccanapoli, el sèptim llibre de la col·lecció. L’escriptor i professor enllaça descripcions, anècdotes, històries i llegendes en un relat que segueix la línia clàssica de la literatura de viatges; tot aprofundint en l’arrelament cultural entre aquesta regió del sud d’Itàlia i el nostre territori. Una prosa que desperta la curiositat del lector i ens anima a viatjar.

    L’última novetat de Moment Memorialística són les últimes memòries de Vicent Palacios. L’exsecretari general i coordinador de l’Obra Social i Cultural de Bancaixa explica en Quan ho teníem tot per fer com va viure la seua joventut. Una època emmarcada entre la repressió que exercia la dictadura franquista en els anys seixanta i l’ambient políticament coaccionat per l’extrema dreta de l’inici dels vuitanta. El llibre ofereix una narració àgil, clara i molt ben contextualitzada de les mobilitzacions culturals d’aquells anys i dels obstacles amb què es trobà el nacionalisme valencià per a portar endavant una transformació modernitzadora de la societat valenciana.

    Podeu consultar tots els llibres publicats en la col·lecció al nostre web. Com sempre, recomanem als nostres lectors que adquirisquen els nostres llibres en la seua llibreria de confiança.