Mor el poeta Francisco Brines

  • Data:21-05-2021
  Mor el poeta Francisco Brines

  El grandíssim poeta Francisco Brines ens deixà ahir als 89 anys, l'últim supervivent de la generació dels 50.

  Va ser el mes de novembre passat quan es va conéixer que l'escriptor  era el triat per a ostentar el màxim guardó de les lletres hispanes, el premi Cervantes. No va poder recollir el guardó en la tradicional cerimònia que se celebra cada 23 d'abril en la Universitat d'Alcalá de Henares. Finlament, el  2 de maig els reis d’Espanya es traslladaren fins a Oliva (Safor) per a lliurar-li’l.

  El poeta és considerat un dels escriptors més personals de la lírica intimista en la coneguda com a generació del 50. Va publicar el seu primer poemari, 'Las brasas', en 1959, amb el qual va rebre el Premi Adonais, i en 1966 va guanyar el Premi Nacional de la Crítica per la seua obra 'Palabras en la oscuridad'. A més, en 1987 va rebre el Premi Nacional de Literatura per 'El otoño de las rosas', un dels seus llibres més coneguts, i en 1995 per 'La última costa'.

  Brines va ingressar l'any 2000 en la Real Academia de la Lengua per a ocupar la butaca 'x', en substitució del dramaturg Antonio Buero Vallejo. A més, en 1999 va rebre el Premio Nacional de las Letras Españolas pel conjunt de la seua obra, i en 2010 el Premi Reina Sofía de Poesia Iberoamericana.

  Pròximament publicarem una antologia d'aquest poeta i així mantindre viva la seua obra.

  Per consultar l'antologia publicada pel Magnànim l'any 1998