Novatores: el món a través de la filosofia

    • Data:06-09-2022
    Novatores: el món a través de la filosofia

    La col·lecció Novatores ens ofereix obres cabdals d’autors valencians i d'arreu del món que expliquen la societat i la cultura a través de la filosofia. Anacleto Ferrer Mas, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts en el Departament de Filosofia de la Universitat de València, és l’actual director de la col·lecció. Repassem algunes de les últimes obres incorporades al seu catàleg.

    Per a Emmanuel Renault, la història de la humanitat és una pugna contínua contra patiments que són evitables perquè tenen la seua arrel en l'organització particular de les societats. Al seu treball Sofriments socials, el filòsof francés ofereix un document examen crític dels models teòrics pels quals la sociologia, psicologia, economia política, medicina social i antropologia mèdica han tractat de definir “patiment social”. Podem llegir el seu assaig en valencià al número 42 de la col·lecció.

    Fredereic Jameson, el mestre de la teoria literària, s'enfronta al mestre de la novel·la policial Raymond Chandler, representant enlluernador de la vida nord-americana, a Raymond Chandler. Les deteccions de la totalitat, el volum 41 de la col·lecció. La seua interpretació del treball de Chandler reconstrueix tant el context en què va escriure com el món social. A l’obra de l’escriptor, Los Angeles apareix com un microcosmos dels Estats Units i una prefiguració del seu futur; una megalòpolis distribuïda de manera única per una naturalesa poc prometedora en barris i mons privats. Una descripció urbana que sembla que dibuixa cap al buit, amb la qual el gènere del thriller esdevé metafísic.

    Esther Martín Ramos, periodista alacantina i doctora en Sociologia de la Cultura, reflexiona sobre la repercussió dels arguments que el cine comença a mostrar a partir dels anys noranta en La (re)volución social a través del cine, número 40 de Novatores. Analitzant pel·lícules de Tim Burton o Spielberg, entre moltes altres, descobrim significatives aportacions sobre l’evolució de l’imaginari col·lectiu durant aquestes darreres dècades i posa en evidència que sota la pàtina de l’entreteniment n’hi ha una demanda de canvi global que està fent-se realitat en tots els llocs del planeta amb independència de les seues particularitats territorials.

    Julien Canavera, doctor en Filosofia per la UV, va presentar l’any 2018 Pensar problemáticamente. Ensayo sobre Gilles Deleuze, una introducció al pensament del filòsof francés. L'autor proposa, conjuminant les valuosíssimes aportacions dels comentaristes del pensador, una línia interpretativa que, prenent el vitalisme deleuzià com a "punt de partida", tracta de fer aflorar l'arquitectònica de fons del "sistema-Deleuze". Una bona orientació per a què el lector desitjós d'explorar l'obra de Deleuze no abandone en l'intent i aconseguisca eixir de l'obra amb una visió de conjunt.

    El camino filosófico de Hans Blumenberg. Fenomenología, historia y ser humano, de Pedro García-Duran, és el primer estudi sobre el conjunt del pensament de Hans Blumenberg publicat en castellà i el 38é tom de la col·lecció. Una guia accessible i completa del conjunt del pensament d’uns dels filòsofs més polifacètics, complexos i fascinants de la segona meitat del segle XX a qui vulga acostar-se a l'obra original. El treball del llibre consta d’una recerca detallada que té en consideració tota la producció del pensador de Lübeck, incloent-hi la seua obra pòstuma i inèdita, i que estudia la problemàtica de fons que subsisteix a través dels diferents moments del pensament blumenberguià i que fa possible exposar el decurs d'un pensament viu i actual.

    Axel Honneth, representatiu membre de l'Escola de Frankfurt, professor en la Columbia University de Nova York i de la Goethe-Universität de Frankfurt, és l’autor del número 37: La idea del socialisme. Assaig d'una actualització. En la seua presentació, celebrada a València l’any 2017, va explicar que l’autoexploració de les seues conviccions va ser la principal motivació per a l’el·laboració de l’assaig. Considerat com un hereu de Habermas, que ha treballat en l’evolució de la seua teoria, Honneth proposa canviar el determinisme històric per l'experimentalisme històric buscant l’augment de la llibertat social.

    I, per últim, el filòsof francés Alain Brossat ens ofereix enLos siervos están cansados (los señores también) un assaig sobre l’enfrontament entre el servent i el senyor, en el si de les relacions capitalistes contemporànies. L’autor profunditza en la desregulació generalitzada de les relacions entre capital i treball, la progressiva desaparició de les ocupacions tal com eren considerades, la "flexibilització" de la feina i la crisi de la representació que arrabassa a les classes populars la seua capacitat política pròpia. El volum és el número 36 de la col·lecció.

    Podeu consultar el catàleg complet al nostre web. Des del Magnànim recomanem als nostres lectors comprar les nostres publicacions a les seues llibreries de proximitat i confiança.