Novetats literàries de tardor

    • Data:21-11-2023
    Novetats literàries de tardor

    Esta tardor, vos portem nombroses novetats editorials amb una selecció diversa d’obres que prometen captivar lectors de tots els gustos.

    Són novetats literàries que van des de treballs de recerca d’història local de la Casa Tena a la poesia completa de Rafael Ferrer i Bigné.

    A continuació, et contem quines són les novetats literàries que t’acompanyaran esta temporada:

                

    Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de Marta García Carbonell y María Palau Galdón

    Esta és la història d’una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un control ferri sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que s’atreviren a qüestionar les rígides normes de moralitat que els imposaren; va ser un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i va allargar l’agonia de moltes jóvens fins a ben entrada la democràcia.

    La Casa Tena. Un segle d’imatgeria valenciana, de Juan Bautista Tormos Capilla

    Este llibre és un treball d’investigació acurat i exhaustiu sobre la Casa Tena de València des de l’inici del més reconegut obrador d’imatgeria valencià envers l’any 1880 fins a la riuada del Túria de l’any 1957, que en provocà el tancament definitiu. El lector trobarà informació relacionada amb la vida artística i quotidiana d’un taller dedicat a l’escultura, la imatgeria i l’artesania religiosa tallada en fusta policromada, una forma d’art sacre que arribaria a formar part de la cultura popular de la ciutat de València entre els segles xix i xx.

    Contes i narracions. Sant Vicent Ferrer, de Sant Vicent Ferrer

    Sant Vicent feia servir contes, narracions, faules i històries com a estratègia pedagògica i persuasiva. Ferran Garcia-Oliver els ha extrets del conjunt del sermonari i ens ofereix alhora la versió original i una adaptació per a facilitar-ne la lectura. Les narracions ens submergeixen en els set pecats capitals de la tardor gòtica, presidits per la violència, la luxúria i la cobdícia, però també ens parlen de la necessitat de la pau i la solidaritat per a l’harmonia del món.

    Exercicis de vellesa. Última carta a Richart Juan Mollá, de Josep Garcia Richart

    Amb este volum de Garcia Richart, descobrim els versos d’un escriptor ocult amb una obra d’una qualitat diàfana que, pel seu caràcter reservat, no buscà fer-los públics més enllà de mostrar-los a unes poques amistats. Ara se’n publica una selecció ben significativa, reflex del seu caràcter moral i de l’època no exempta de pertorbacions en què va viure.

                  

    Ars Conscribendi Epistolas, de Pedro Joan Núñez de Valencia

    Ars conscribendi epistolas ‘mètode de redacció de cartes’ és una obra inèdita. S’ha transmés en diversos manuscrits conservats en biblioteques de Barcelona, Madrid, València i Saragossa. El tractat és, en realitat, un dels cursos que este autor va impartir en les universitats esmentades. L’epístola (carta escrita en llatí) constituí el principal mitjà de comunicació entre els erudits i diplomàtics de tota Europa els segles xv i xvi, cosa que explica la inclusió com a disciplina en les facultats d’arts, que funcionaven com cursos preparatoris per a les altres carreres.

    Escrits valencians, de Rafael Ferrer i Bigné

    Escrits valencians integra totes les obres en valencià de Rafael Ferrer i Bigné, una cinquantena llarga de poemes i textos en prosa que es publicaren de manera esparsa i representen una de les aportacions literàries més sòlides i remarcables del nostre vuit-cents convenientment editades per Rafael Roca.

    Historia de la tecnología a través de veinte objetos, de Pedro Ruiz-Castell

    El desenvolupament de la tecnologia s’ha vist influït al llarg de la història per assumptes com la política, la religió, la guerra, l’economia o la cultura. A partir d’una vintena d’objectes, este llibre aprofundeix en les distintes etapes del desenvolupament tècnic de la humanitat examinant, de manera breu però rigorosa, eixes relacions.

    Mentiras monumentales. La guerra cultural sobre el pasado, de Robert Bevan

    En Mentiras monumentales. La guerra cultura sobre el pasado, Bevan explora i revela les narratives que amenacen la nostra llibertat a l’hora de comprendre el món i ofereix tota una sèrie de solucions per a combatre la manipulació a la qual com a societat i ciutadans estem exposats.