Ontinyent i el seu hospital Militar de la Guerra Civil

    • Data:16-06-2023
    Ontinyent i el seu hospital Militar de la Guerra Civil

    Ahir, 15 de juny, es va presentar en el Colegio La Concepción, a Ontinyent, el llibre Solidaritat en temps de guerra. Hospital Militar Internacional. Ontinyent 1937-1939, editat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

    Joan Josep Torró Martínez és l’autor del llibre, i, a través de les seues pàgines, ens conta moltes anècdotes de l’Hospital Internacional durant els anys de la Guerra Civil, un hospital que era una referència en la lluita contra el feixisme i servia tant d’atenció als soldats com de punt de repartiment de medicines enviades des d’altres països.

    La presentació comptà amb la participació d’Enric Estrela, subdirector del Magnànim; Antonio Calzado, professor d’Història Contemporània de la Universitat de València; el pare fra Antonio Jiménez, i l’economista i historiador ontinyentí Josep Gandia Calabuig.

    La ciutat d’Ontinyent va ser durant la Guerra Civil un lloc de destinació de persones i institucions procedents de la resta de la zona republicana. De fet, des del començament del 1937, havia entrat en funcionament l’Hospital Militar amb una capacitat per a 1.000 ferits i dotat de molt de personal.

    Esta publicació valora esta iniciativa solidària i situa des d’una perspectiva local i global la trajectòria de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent en el conjunt de la sanitat militar durant la Guerra Civil i en relació amb la solidaritat antifeixista internacional davant de la no intervenció de les potències occidentals. Així, en el llibre, trobarem una conjunció de qüestions que van des dels enfrontaments polítics i ideològics i l’organització de l’atenció sanitària fins a l’exposició dels elements que permeten identificar els ferits i els morts en este establiment.

    Cal destacar la contextualització feta per Josep Gandia Calabuig, que revela dades fins ara desconegudes sobre l’organització de l’ocupació d’Ontinyent per l’exèrcit rebel ajudat per la cinquena columna, que operava en l’Hospital Militar Internacional. Finalment, es reconeix el protagonisme no només de les dones internacionalistes, sinó també de les dones d’Ontinyent, que aportaren coneixements i experiències a l’Hospital Militar Internacional.

    Joan Josep Torró Martínez (Ontinyent, 1964) és llicenciat i doctor en Pedagogia per la Universitat de València i treballa en l’Ajuntament d’Ontinyent com a educador social. Ha publicat Instrucció i cultura a Ontinyent durant la II República (1993) i El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939 (2014). També ha publicat articles relacionats amb el període republicà sobre l’educació i la protecció a la infància en les revistes Almaig, Alba i Afers. Ha desenvolupat una activitat docent com a professor associat en el Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València entre 2010 i 2014. Ha participat en diferents congressos, simposis i jornades d’àmbit estatal i internacional presentant comunicacions sobre la història de l’educació, l’acció humanitària durant la Guerra Civil i la memòria democràtica.

    Ha format part de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Ontinyent des del 2015 fins al 2019 i de la Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica de la FVMP. Ha treballat en el procés d’exhumació de les víctimes afusellades a Ontinyent el 1939 i, en l’actualitat, és membre del Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, entitat que està localitzant, exhumant i identificant els afusellats en el cementeri d’Albaida.