Manuel Molins rep el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València

  • Data:05-05-2023
  Manuel Molins rep el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València

  Hui, 5 de maig, s’han lliurat els Premis al Mèrit Cultural Ciutat de València en el Consolat de la Mar de la Llonja. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de València, Joan Ribó Canut, i la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello Company.

  Els guardonats en esta segona edició han sigut l’il·lustrador Paco Roca, el dramaturg Manuel Molins i la catedràtica de conservació i restauració de béns culturals de la Universitat Politècnica de València Pilar Roig.

  Estos guardons premiaran anualment les persones que meresquen un reconeixement en el món de la cultura. Estan dirigits a professionals de qualsevol disciplina que hagen tingut un reconeixement a València o fora. Els guanyadors podran ser persones físiques o jurídiques vinculades a la ciutat, i rebran un premi econòmic de 18.000 euros, és a dir, si el guanyador és només una persona, rebrà l’import total; si hi ha més d’un guanyador, el premi es repartirà.

  El jurat ha premiat enguany l’artista Paco Roca per la carrera brillant com a historietista i il·lustrador de reconeguda trajectòria nacional i internacional. A Manuel Molins, com a autor prolífic d’una llarga producció teatral en valencià caracteritzada per una gran diversitat formal i temàtica. A Pilar Roig, per la reconeguda carrera com a docent i investigadora del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València i acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles.

  Cadascun dels premiats rebrà 6.000 euros i un trofeu que representa una torxa, confeccionat per l’estudi valencià de disseny Lavernia & Cienfuegos.

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació començà des del 2019 la publicació de l’obra completa de Manuel Molins amb el volum Teatre complet 1, que conté introduccions de Francesc Foguet («Molins íntegre»), Simona Škrabec («El paradís esgarriat»), i «Carta (deguda) a William Shakespeare», del mateix Manuel Molins. El 2021, publicà Teatre complet 2; este segon volum de l’obra de Manuel Molins conté quatre sèries: «Trilogia d’exilis» (1979-1987, tres peces), «Mirades sobre Shakespeare» (1996-2020, quatre peces), «Llums i ombres valencianes» (1980-2019, deu peces) i «Peces curtes» (1992 2016, vint-i-tres peces). Es tracta d’una nova aportació sorprenent a l’ideari de la seua dramatúrgia: problematitzar el món, despullar les convencions i situar els humans enmig dels drames en què sobreviuen per la injustícia i les pressions dels poderosos. Finalment, l’any 2022, publicà Teatre complet 3, que conté un total de vint-i-dos peces agrupades en quatre sèries: «Farses i metrofarses» (1981-2008, cinc obres), «Infantils» (1993-2011, quatre obres), «Encàrrecs i versions» (1983-2012, cinc obres) i «Obres en castellà» (1966-2017, vuit obres). Com ja és característic en Manuel Molins, es tracta de noves aportacions a l’ideari de la seua dramatúrgia.