Presentació del llibre sobre el començament de la vida en la Terra de Juli Peretó

  • Data:06-05-2023
  Presentació del llibre sobre el començament de la vida en la Terra de Juli Peretó

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació va presentar el llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori, de Juli Peretó, dins de la programació de la Fira del Llibre de València. La presentació tingué lloc dimecres passat 3 de maig i va comptar amb la participació de l’autor mateix, Juli Peretó, i del periodista Emili Piera.

  Durant estos onze dies de certamen, s’han programat més de 1.300 activitats entre presentacions de llibres, signatures, recitals, lectures de poesia, taules redones, tallers d’escriptura, espectacles, concerts o exposicions, així com més de 150 activitats d’animació lectora dirigides a vora 8.000 escolars.

  Aquest text exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d’anys. L’autor presenta, no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre. A pesar que és un llibre de ciència, Juli Peretó l’adoba amb anècdotes, vivències personals i exemples, que proporcionen una lectura amena i generadora d’interrogants.

  El llibre va acompanyat d’il·lustracions de Manuel Boix amb els retrats d’alguns autors, perquè el llibre és un homenatge a tots els autors, alguns que tan sols ha llegit i altres que ha tingut la fortuna de conéixer personalment i creu que l’han influït d’alguna manera en el seu treball i pensament amb un resultat molt bonic. També va acompanyat d’un poema del seu col·lega Carlos Briones sobre el naixement de la vida. Carlos és un científic i un bon amic seu, i va escriure el poema mentres acabava el llibre.

  Juli Peretó pertany al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i a l'Institut d'Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), va ser secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el va nomenar Fellow el 2014. Col·labora amb la UCC+i de la UV i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comité d'Educació Bioquímica de la FEBS el va convidar a compartir la seua experiència innovadora d'ensenyar una bioquímica amb aroma evolutiva.