Presentació del Premi València Nova d'assaig sobre la comunicació política

  • Data:09-02-2024
  Presentació del Premi València Nova d'assaig sobre la comunicació política

  El Centre Cultural la Beneficència acollí en la vesprada de dijous 8 de febrer l'acte de presentació del llibre Dels faristols als pòdcasts. Persuasió política per a noves generacions (Premi València Nova Alfons el Magnànim d'assaig 2023), de Teresa Ciges Barberán, organitzat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  La presentació tingué lloc en la sala Alfons el Magnànim a les 19 hores. El diputat de l'Àrea de Cultura, Paco Teruel, va presentar el llibre, i participaren en l'acte Teresa Ciges Barberán, autora del llibre, Joan Baldoví, síndic de Compromís en les Corts, i Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim.

  Del faristols als pòdcasts obtingué el Premi València Nova d'assaig 2023 en la gala de lliurament dels guardons, que se celebrà el 20 d'octubre, el mateix dia en què es va presentar l'obra al públic.

  El Magnànim publica el llibre dins de la col·lecció «Estudis Universitaris» amb el número 190. És un llibre que destaca pel seu caràcter innovador amb un tema d'actualitat dirigit a un públic ampli.

  El paradigma comunicatiu ha canviat, i també el polític. La comunicació política ha d'adaptar-se al nou context i té el repte de fer arribar els missatges a unes noves generacions interessades més per causes que per ideologies i que formen part d'un segment de la població desencantat amb la política. L'infoentreteniment es fa més necessari que mai, i les xarxes socials faciliten la creació de formats autoproduïts pels actors polítics, fet que permet fer disminuir la dependència dels grans mitjans. A més, els influencers es posicionen com a figures comunicatives clau en la conformació de l'opinió pública.

  El llibre aborda des d'una perspectiva externa l'evolució d'estos nous formats, però ofereix també una visió interna, amb entrevistes a diferents polítics que han optat per fer programes d'infoentreteniment en YouTube, tot això per a oferir una radiografia completa de les estratègies que s'estan duent a terme des de la política per a arribar a les noves generacions.

  Teresa Ciges Barberán és periodista especialitzada en comunicació política i estratègia digital. Estudià Periodisme en la Universitat de València i un màster en Comunicació Científica. Amplià els estudis en ICPS-UAB amb un postgrau en Comunicació Política i Institucional i un màster en Màrqueting Polític.

  En l'actualitat, és doctoranda per la Universitat de Barcelona. A nivell professional, és consultora política en Ideograma i col·labora habitualment en mitjans de comunicació com, per exemple, La Vanguardia i Saó, i ha fet anàlisi política en À Punt, Catalunya Ràdio i TV3.