Primera entrevista i conclusions dels guanyadors dels premis València i València Nova

    Primera entrevista i conclusions dels guanyadors dels premis València i València Nova

    El 30 de maig passat, es donaren a conéixer les persones guardonades amb els premis València i València Nova 2023, i, el 16 de juny, el programa Les notícies del matí d’À Punt va entrevistar cinc dels guardonats per a felicitar-los i que pogueren contar algunes conclusions i alguns detalls de les seues obres.

    La primera a ser entrevistada ha sigut Irene Klein Fariza, guanyadora del Premi València Nova de narrativa en valencià per l’obra Les absències. Destaca per l’originalitat d’una obra escrita amb una veu pròpia i inspirada. Estos relats interconnectats configuren un mosaic que narra un període de la joventut valenciana amb capacitat de transcendir la realitat pròpia. El conjunt és una obra divertida, tendra i molt ben escrita.

    En segon lloc, ha pres la paraula Esther Climent Gosp, guanyadora del Premi València Nova de poesia en valencià amb l’obra Getabako, en la qual ressalta la capacitat de captar amb gran subtilesa la quotidianitat, l’essencialitat de la poesia d’arrels orientals i la musicalitat que desprén tota l’obra, tot això en un poemari amb una estructura molt ben filada i ordenada.

    Després li ha tocat el torn a Raül Rodríguez-Ferrándiz, Premi València d’assaig amb l’obra Desinformació i poder. L’obra és una aportació a l’estudi de les noves formes de comunicació política en l’era de la globalització i un assaig dirigit a un públic no especialitzat.

    Després li ha tocat el torn a Teresa Ciges Barberán, Premi València Nova d’assaig amb l’obra Dels faristols als podcasts. L’obra ressalta pel seu caràcter innovador amb un tema d’actualitat dirigit a un públic ampli.

    I, en darrer lloc, ha intervingut Anna-Lina Mattar, Premi València de novel·la gràfica per l’obra L’anell de la serp. L’originalitat de la història radica en el joc de la memòria familiar i personal, que ens porta de l’Alemanya nazi fins a la Mallorca actual en una busca de la identitat pròpia. Al mateix temps, a nivell gràfic, s’ajunta el poètic amb un dibuix que s’allunya del clàssic. A més, les composicions de pàgina arriscades amb l’ús de la profunditat del negre i la llum doten l’obra d’una atmosfera narrativa molt personal i original.

    La Institució Alfons el Magnànim publicarà les obres guanyadores en la modalitat d’assaig en la col·lecció «Estudis Universitaris». Bromera s’encarregarà de l’edició de les categories de narrativa i poesia en valencià, mentres que Hiperión assumirà la de poesia en castellà i La Caixa Books la de narrativa en castellà. Finalment, Andana s’encarregarà de l’obra guanyadora del Premi València de novel·la gràfica.

    Veure entrevista