Recorregut per les diverses esferes de la cultura festiva en Rituals

    • Data:02-10-2023
    Recorregut per les diverses esferes de la cultura festiva en Rituals

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta el número 2 de la revista de cultura festiva «Rituals», una publicació que pretén acostar al gran públic la cultura festiva des de tots els vessants possibles. L'acte se celebrarà demà dimarts 3 d'octubre a les 19.00 hores en el Centre Cultural La Beneficència de València, amb l'actuació de La Jove Muixeranga.

    Comptarà amb la participació de Gil-Manuel Hernàndez, codirector de Rituals; Enric Estrela, subdirector del Magnànim, Oreto Trescolí, autora d'un article i, Mar Hernández, il·lustradora.

    La revista naix amb motiu d'analitzar amb perspectiva el que ha suposat la festa per als valencians, el seu moment actual i com evolucionarà. Rituals, una revista anual per a analitzar i celebrar la cultura festiva valenciana, des de tres eixos clau: l'associacionisme festiu autogestionat, la investigació política i la gestió i política cultural festiva. Reivindica el potencial visual de la cultura festiva amb una aproximació gràfica que, de la mà del seu director d'art Ibán Ramón, li ha valgut un premi bronze dels ADG Laus 2023 en l'apartat de publicacions periòdiques en disseny gràfic

    En el seu segon número, Rituals, proposa un recorregut per les diverses esferes de la cultura festiva. Així, Enric Olivares, ballador i director de la Càtedra de Música i Dansa Tradicional de la Universitat de València, parla de la lluita de Maximilià Thous per la difusió del patrimoni immaterial i Antonio Herrero, tècnic de gestió del patrimoni històric i cultural, ofereix una revisió en clau estadística i tipològica dels museus de cultura festiva valencians. D'altra banda, ampliem la mirada amb un reportatge de la periodista Raquel Andrés en el qual es compara la gestió de la cultura festiva a Andalusia, Catalunya i Euskadi, que es complementa amb un article del sociòleg i fester Albert Alcaraz, que avalua críticament la pertinença d'un òrgan consultiu institucional sobre les festes i tradicions valencianes.

    A més, s'aborden diverses mirades sobre la dimensió patrimonial de la cultura festiva com fan Oreto Trescolí, balladora i historiadora de l'art, respecte a la rellevància i actualització dels personatges bíblics de la festa valenciana del Corpus; els investigadors portuguesos Rita Ribeiro i Alberto Fernándes reflexionen sobre el vincle entre la concepció patrimonial de la festa i la sostenibilitat comunitària a Portugal, i l'antropòleg Àlvar Monferrer ho fa sobre els gojos extralitúrgicos de les comarques valencianes.

    Completa els continguts d'aquest segon número una entrevista de la periodista Violeta Tena a Pau Pertegaz, president de la Federació de Muixerangues. Finalment, l'apartat de ressenyes es fa ressò d'aquelles publicacions més destacades sobre la cultura festiva recentment aparegudes.