Sagitari A*: viatge al centre del nostre forat negre

    • Data:13-05-2022
    Sagitari A*: viatge al centre del nostre forat negre

    L’equip de l‘Event Horizon Telescope és notícia per haver aconseguit les primeres fotografies de Sagitari A*, un forat negre supermassiu que es troba al centre de la Via Làctia. Els investigadors de la Universitat de València Iván Martí i Alejandro Mus participen en aquest grup de recerca, que reuneix a científics d’arreu del món per a treballar en la captació d’aquestes imatges.

    No són, però, les primeres imatges que l’equip de l’EHT ha captat d’un forat negre. L’any 2019 captaren el M87, amb la que va ser la primera fotografia mai feta d’aquests cossos astronòmics. Iván Martí va relatar com van aconseguir-la a Viaje al centro de un agujero negro, editat per la Institució Alfons el Magnànim. El llibre explica els reptes tecnològics que s’han hagut de superar per a poder obtindre aquestes imatges, així com l’experiència personal de l’autor com a part de l’equip de recerca. Una lectura fonamental per a entendre aquesta nova troballa.

    La comunitat científica internacional celebra ara el nou descobriment, que demostra la Teoria de la Relativitat d’Einstein i descarta les teories alternatives que intenten explicar com s’equilibren les galàxies. A diferència de la imatge de 2019, Sagitari A* es troba en la nostra pròpia galàxia i revela com fa que siga compacta i que no se separe. La seua massa, milions de voltes més pesada que la del nostre Sol, confirma que un forat negre siga el centre de gravetat dels objectes de la Via Làctica.