Segona edició, corregida i augmentada, del llibre El Sàhara. La terra promesa

  • Data:10-02-2023
  Segona edició, corregida i augmentada, del llibre El Sàhara. La terra promesa

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha publicat una segona edició, corregida i augmentada, del llibre El Sàhara. La terra promesa, escrit pel periodista Vicent García Devís dins de la col·lecció Periodisme, dirigida pel professor de la Universitat de València Guillermo López García. El disseny de la col·lecció i la maquetació és de Jaume Ortolà i el de la coberta és d’Eugenio Simó.

  El Sàhara Occidental formava part d’una de les rutes comercials més importants del món, la ruta de l’or i la sal, i ocupava un espai situat entre el cap Blanc i el cap Bujadur. Entre 1958 i 1976, este territori constituïa una província espanyola més.

  Actualment, l’excolònia espanyola continua dividida pel mur d’arena esmentat fortament militaritzat; en el vessant marítim, està fèrriament controlada pel Marroc, i en el desert interior, el Polisario manté alliberada la franja més pobra del territori a l’espera d’un referèndum per la independència que no acaba d’arribar.

  Els sahrauís viuen des de fa més de quaranta anys oblidats del món, víctimes d’una sèrie de fatalitats històriques que han marcat el destí d’este poble, com explica Vicent Garcia Devís: la malaltia i la mort del dictador Francisco Franco, la invasió marroquina aprofitant la feblesa espanyola i el paper de les grans potències en un context de guerra freda, entre altres. Són elements que l’autor posa en context en un relat amb mirada pròpia sobre els refugiats.

  En esta edició, també s’analitzen els efectes directes i col·laterals del conflicte en la flora i la fauna locals. A més, es donen a conéixer per primera vegada les cròniques que Vicent Andrés Estellés va escriure el 1974 per al diari Las Provincias l’única vegada que s’havia desplaçat com a reporter a una zona de guerra per a cobrir un conflicte. Així mateix, com a novetat, s’han transcrit els topònims àrabs al valencià. A més de basar-se en la forma escrita de l’àrab estàndard, s’ha tingut en compte la pronúncia hassania local. El mateix s’ha fet amb els antropònims.

  En esta segona edició, s’han actualitzat els moviments geoestratègics internacionals sobre la descolonització del Sàhara Occidental, que evolucionen a una gran velocitat. S’hi analitzen la Marxa Verda, el Front Polisario, el refugi dels campaments de Tinduf, el mur que ha construït el Marroc i la situació incerta actual.

  L’autor: Vicent Garcia Devís

  Vicent Garcia Devís (Foios, l’Horta, 1958) és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut periodista d’RTVE-Aitana, RTVV-Canal 9 i À Punt Mèdia. Ha cobert conflictes internacionals al Sàhara Occidental, en l’antiga Iugoslàvia, durant la primera Guerra del Golf, a Somàlia, en el Mato Grosso brasiler, on va entrevistar el bisbe defensor dels indis Pere Casaldàliga, i en diferents processos electorals a l’Amèrica Llatina i Europa. Des del 2002 fins al 2008, fon corresponsal d’RTVV a Brussel·les.