Setze llibres en el balanç de mig any

    • Data:12-06-2023
    Setze llibres en el balanç de mig any

    La Institució Alfons el Magnànim ha editat un total de setze títols en el que va d’any; són publicacions de gènere i contingut divers, la majoria emmarcades en col·leccions, i alguna coedició.

    Són llibres d’autors espanyols amb una gran varietat de temes. En la selecció, hi ha de tot: periodisme, biografies, història, música i dansa, filosofia i art, societat i ciències socials, tecnologia i literatura narrativa. Ací tens un recorregut pels setze títols editats enguany.

    Periodisme

    El negoci dels aules. L’ensenyament privat i concertat al País Valencià, de Moisés Pérez

    En esta investigació periodística, els lectors tenen l’oportunitat de fer un viatge a través d’una teranyina que va ser beneficiada en detriment de l’escola pública durant les dos dècades de governs conservadors en el territori valencià: un model educatiu dissenyat a més per a fomentar la segregació social.

    El Sàhara. La terra promesa, de Vicent Garcia Devís

    En esta segona edició, s’han intentat actualitzar els moviments geoestratègics internacionals sobre la descolonització del Sàhara Occidental. A més, es donen a conéixer per primera vegada les cròniques que Vicent Andrés Estellés escrigué el 1974 per a Las Provincias, l’única vegada que es va desplaçar com a reporter a una zona de guerra per a cobrir un conflicte. Finalment, s’ha inclòs un article de la revista Mètode, en el qual s’exposa com la flora i la fauna pateixen també els efectes directes i col·laterals del conflicte.

    Biografies

    Canvi de rumb. Els fantàstics setanta (1975-1979), de Josep Piera Rubio

    Amb la mort del dictador, es va obrir un temps d’esperança. Els esforços culturals de grups de jóvens inquiets, semblava que finalment il·luminarien una societat lligada a una llarga tradició de derrotes i renúncies. Quatre dècades més tard, mentres el món viu els darrers mesos de la pandèmia, Josep Piera escriu unes memòries que són alhora una evocació íntima i una crònica social lúcida d’aquells anys.

    Josep Climent i Avinent. Epistolari, de Marc-Antoni Adell i Cueva

    La publicació de la correspondència de Josep Climent i Avinent (1706-1781), un il·lustrat valencià no molt conegut encara fora dels cercles dels investigadors especialitzats, pretén divulgar el coneixement més profund del personatge. Esta correspondència interessantíssima aprofundeix a través de l’anàlisi psicològica en la figura d’un personatge extraordinari, que finalment renuncià a la mitra barcelonina per les pressions de la cort en no secundar les consignes oficialistes abans que trair els seus principis.

    Rosa Torres. La construcció d’un llenguatge, de Francesc Miralles

    Este és un assaig biogràfic de Rosa Torres. Creà un zoo d’hipopòtams, rinoceronts i felins que es confonien amb l’herba del seu entorn. Va crear uns paisatges tan conceptuals que, els arbres, els conformaven paraules. Rosa Torres, intensificant el treball en el seu estudi, ens introdueix en uns jardins mig viscuts i mig ensomiats on esclata el color. Ella s’endinsa en els boscos, que ens retorna en la més pura essència seua.

    Joan Fuster. D’un temps, d’un país (1922-1992), de Salvador Ortells Miralles i Francesc Pérez Moragón

    És el resultat d’anys d’investigacions i el text més complet sobre la vida i el pensament de l’escriptor suecà publicat fins ara. El llibre no es limita a la mera biografia, ni tan sols al pensament de Fuster, sinó que remet constantment al context cultural i polític de l’època, de tal manera que també és una història de set dècades de la societat i la política que va viure Fuster.

    Història

    Solidaritat en temps de guerra, de Joan J. Torró Martínez

    Esta publicació valora esta iniciativa solidària i situa des d’una perspectiva local i global la trajectòria de l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent en el conjunt de la sanitat militar durant la Guerra Civil i en relació amb la solidaritat antifeixista internacional davant de la no intervenció de les potències occidentals. Així, en el llibre, trobarem una conjunció de qüestions que van des dels enfrontaments polítics i ideològics a l’organització de l’atenció sanitària fins a l’exposició dels elements que permeten identificar els ferits i els morts en este hospital.

    Música i dansa

    Música, tradició i patrimoni, d’Andrés Felici Castell i Xavier Richart Peris

    La música tradicional, interpretada majoritàriament amb la dolçaina i el tabal, és una protagonista imprescindible de la festa i es mostra viva i actual en els gèneres de cercavila, balls de carrer i danses rituals. En el primer volum, es contextualitza la festa des d’un punt de vista etnomusicològic. El segon volum conté les transcripcions en partitura de totes les melodies i els ritmes usats en el desenvolupament de la festa, una succinta anàlisi musical i una sèrie de reflexions personals sobre els valors socials i identitaris de la música tradicional.

    Els guerrers de la festa, d’Enric Olivares Torres i Oreto Trescolí Bordes

    El ball dels tornejants o del torneig és una dansa ritual valenciana de caràcter marcial de gran tradició històrica en el territori valencià que consisteix en un enfrontament fingit entre els seus intèrprets, habitualment vuit. Relacionada amb la celebració de festejos civils i religiosos, la dansa del torneig s’escenificava de manera habitual des del segle xvii tant a la ciutat de València com en nombroses localitats valencianes. Desgraciadament, només en algunes poques ha pogut perviure sense cap alteració fins als nostres dies. És el cas d’Algemesí, lligada a la festa de la Mare de Déu de la Salut, i de Morella, que, amb el nom de ball dels torners, s’interpreta en les festes del Sexenni.

    Filosofia i art

    Punts de fuga, d’Enric Balaguer

    Els vint-i-un textos ací reunits formen un conjunt assagístic en l’àmbit de la reflexió humanística. Són meditacions i digressions que giren al voltant dels llibres, les obres plàstiques, les idees o l’escriptura. Tracten també fenòmens socioculturals en l’àmbit d’una globalització i una digitalització cada vegada més asfixiants en què els perills de la banalització i la vulgaritat són terrenys proclius a la indigència anímica i intel·lectual.

    El tercer reino, d’Antonio García Montalbán

    Este llibre tracta de focs i lluminàries. Allò meravellós podria definir-se com un sobtat estímul als centres de plaer del cervell, fruit d’una combinació (re)creativa d’elements simbòlics o físics, una trobada feliç entre objecte i subjecte, que desemboca en una significativa experiència extraordinària, sostinguda al seu torn per una realitat material de processos bioquímics. Quant hi ha de creatiu en eixes vivències del meravellós? Com es configura el pensament emotiu? Són algunes de les preguntes que, abordant el meravellós com a producte cultural, com a constructe antropològic, es planteja El tercer reino.

    FUE EL net.art, de Nil Casares Rivas

    Este llibre és una successió de passatges que comença amb un perfil del net.art iberoamericà més primerenc amb l’excusa de l’examen detingut de la Netart Latino Database, obra de l’uruguaià Brian Mackern, al qual segueix una descripció de la situació a l’Espanya del 1996 per a aprofundir en l’ocorregut entre la València de llavors i la de hui amb un examen a banda i detallat d’una performance feta a València, de la qual s’extrau una valuosa informació sobre el net.art internacional, no sols l’iberoamericà.

    Societat i ciències socials

    La immigració estrangera al País Valencià, d’Albert Moncusí Ferré

    Este llibre convida a acostar-se a les migracions a través de tota una sèrie d’aspectes que permeten entendre algunes de les transformacions més importants de la societat valenciana. El perfil sociodemogràfic de la població immigrada, la seua evolució i la seua aportació a la societat valenciana, les polítiques de regulació de fluxos, cooperació i ciutadania, el treball, les condicions de vida, la salut i les desigualtats, la participació associativa i les relacions socials i de convivència, les creences, els valors i les pràctiques culturals i religioses són aspectes que es tracten al llarg dels diferents capítols del llibre.

    Un planeta creatiu, de Juli Peretó

    Este llibre exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, i també el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi 4.000 milions d’anys. L’autor presenta no només les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

    Tecnologia

    Gènere i TIC, de Núria Vergés Bosch

    La relació entre gènere i tecnologia està en transformació constant i fa dècades que genera curiositat i interés des de l’acadèmia, les empreses, les polítiques públiques i els moviments feministes. Per a qualsevol persona interessada en les tecnologies, els estudis de gènere o els feminismes, este llibre resultarà aclaridor, inspirador i probablement generarà noves idees, solucions i preguntes.

    Literatura narrativa

    Proejant el temps, de Rafael Roca Ricart

    L’1 d’abril del 2019, Rafael Roca puja a un avió en l’aeroport de Manises per a impartir unes classes d’història de la literatura catalana a uns estudiants de doctorat de la Università degli Studi di Verona. Així comença este dietari, que combina l’agilitat dels fragments narratius amb la claredat de les reflexions i en el qual les observacions fetes durant l’estada en el nord d’Itàlia donaran pas a les notes sobre temes a sovint relacionats amb la situació política que travessa Europa, però també amb la Renaixença al País Valencià o la història del Castell-Palau d’Alaquàs, que són les obsessions que han guiat molts dels treballs erudits de l’autor.