TIC per a l’equitat i la inclusió de gènere

  • Data:18-05-2023
  TIC per a l’equitat i la inclusió de gènere

  La Institució Alfons el Magnànim ha encetat una col·lecció titulada «Gènere» dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig. Esta nova col·lecció està dins de la col·lecció general «Estudis Universitaris», i té com a objectiu l’estudi del gènere i el feminisme.

  El primer llibre d’esta nova col·lecció és Gènere i TIC. Fent i desfent gèneres i tecnologies, de la politòloga Núria Vergés. Compta amb un pròleg d’Anabel Forte, directora de la càtedra de bretxa digital de gènere de la Universitat de València, i amb una introducció de Rosa Roig.

  El món en què vivim s’ha vist sempre des d’un prisma masculí, una tendència que comença a canviar cap a una visió més igualitària en la qual es qüestiona el que està establit. Nuria Vergés es pregunta en el llibre quina relació té el gènere amb la tecnologia i, encara més, si té gènere la tecnologia, i conclou que si que en té. Es qüestiona per què en este sector econòmic hi ha més hòmens que dones i quines conseqüències té la majoria masculina en el sector.

  Vergés aposta per feminitzar les tecnologies i alhora les societats digitals amb l’objectiu de fer desaparéixer o almenys mitigar la bretxa de gènere que existeix en el camp tecnològic, i reivindica una societat digital diversa i feminista.

  Planteja quina ha de ser la resposta dels feminismes i les estratègies per a incorporar més dones i més persones LGTBIQ+ a les tecnologies amb l’objectiu de fer-les més inclusives i amigables, i inclou com a propostes moltes de les reivindicacions feministes, com la disminució de les diferències salarials, la corresponsabilitat i la cura de les persones, el respecte dels temps privats de les treballadores, la flexibilització de les jornades i les tasques, i fins i tot l’oferiment de tasques variades, aplicades i amb sentit social.

  Núria Vergés Bosch és professora agregada del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona i fon directora de la Unitat d’Igualtat de la mateixa universitat. Actualment és directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.