«Un planeta creatiu»: bioquímica, evolució i vida artificial, al pròxim volum d'Urània

  • Data:02-12-2022
  «Un planeta creatiu»: bioquímica, evolució i vida artificial, al pròxim volum d'Urània

  Com va començar la vida en la Terra? Com la fabricarem al laboratori? Són les preguntes amb què parteix Un planeta creatiu, de l’investigador en bioquímica i biologia molecular Juli Peretó. El llibre serà el número 5 de la col·lecció Urània, dirigida per Vicent J. Martínez, i el podreu trobar molt prompte a les llibreries. L’edició compta, a més, amb il·lustracions de Manuel Boix i un poema inèdit de Carlos Briones.

  La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com foren els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix la demostració del potencial de la química per a transformar-se en vida.

  Al text, Peretó exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d'anys. L'autor presenta no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d'estudi d'una qüestió científica tan fonamental com la de l'origen de la vida terrestre.


  Juli Peretó pertany al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i a l'Institut d'Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), va ser secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el va nomenar Fellow el 2014. Col·labora amb la UCC+i de la UV i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comité d'Educació Bioquímica de la FEBS el va convidar a compartir la seua experiència innovadora d'ensenyar una bioquímica amb aroma evolutiva.