De la colla a la guenga

    Memòries, xarxes i estratègies de l'emigració valenciana als Estats Units d'Amèrica durant el primer terç del segle XX

    (Autor/autora) , (Director de la col·lecció) , (Director de la col·lecció) , (Traductor/traductora) , (Disseny de la col·lecció) , (Disseny de la coberta) , (Director de la col·lecció)

    L’emigració de valencians i valencianes als EUA les dos primeres dècades del segle XX i les seues conseqüències en la societat valenciana és uns dels fenòmens més desconeguts entre les diferents ciències socials. Aquesta corrent migratòria s’inserí dins d’uns flux més ampli i global que portà a milers de persones cap al continent americà entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Els espanyols que triaren els EUA com a destinació final no van ser, dins esta corrent, el més nombrosos, però entre ells, els valencians tingueren un protagonisme que mereix ser destacat.

    Per a comprendre i valorar els seus efectes hem d’allunyar-nos de les grans xifres que no mostren l’impacte real que este èxode va tindre en algunes comarques i pobles valencians i cal descendir l’anàlisi a una escala local i familiar.

    Des de la Marina Alta, el Comtat, la Safor o la Ribera Alta Fent i fent ús d’una metodologia qualitativa i ferramentes com entrevistes biogràfiques, anàlisi de contingut de documents personals hem reconstruït algunes de les xarxes migratòries que portaren a centenars de jornalers valencians a treballar a les fàbriques i foneries, en la construcció de vies i carreteres nord-americanes i els efectes del seu retorn.

    Amb aquest treball pretenem omplir un buit des d’una perspectiva antropològica i etnogràfica i seguir les seues petjades i la seua presencia des del passat i en el present.


    Mª José Garcia Hernandorena
    (Carlet, Ribera Alta 1967) és Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, amb l’especialitat d’Antropologia Social, per la Universitat Complutense de Madrid. L’any 2018 va obtindre el doctorat en Ciències Socials per la Universitat de València. Guanyà el VIII Premi d’investigació Joan Francesc Mira, concedit per l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA), amb un treball fruit de la seua tesi doctoral, que analitza el fenomen de l’emigració valenciana als EUA durant el primer terç del segle XX a través de testimonis i documents personals. En l’actualitat treballa a l’Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE), i desenvolupa recerca en l’àmbit de l’etnologia i l’antropologia, sent el seu objecte d’investigació les memòries: com es transmeten, la importància del gènere o la seua materialitat, entre altres.

    Autor/autora
    Director de la col·lecció
    Director de la col·lecció
    Traductor/traductora
    Disseny de la col·lecció
    Disseny de la coberta
    Director de la col·lecció
    Col·lecció
    Estudis Universitaris
    Matèria
    Història
    Idioma
    • Valencià
    Editorial
    Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
    EAN
    9788478228935
    ISBN
    978-84-7822-893-5
    Pàgines
    316
    Ample
    12,5 cm
    Alt
    21,5 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    27-12-2022
    Número de la col·lecció
    179
    Tapa blana
    €14,00

    Ressenyes

    • Un nou llibre del Magnànim analitza l’emigració valenciana als EUA entre 1920 i 1933

      El periòdic

    • Una antropóloga de Carlet radiografía la emigración a EE UU de los años veinte

      Levante EMV

    Llibres relacionats