El Magnànim edita un llibre sobre la mitologia grecoromana en la poesia entre 1918 i la Guerra Civil

    • Data:07-03-2022
    El Magnànim edita un llibre sobre la mitologia grecoromana en la poesia entre 1918 i la Guerra Civil
    • La muerte de Pan estrena, l’any de la capitalitat del disseny per a València, un nou disseny de la col·lecció a càrrec d’Ortogràfic

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el número 13 de la col·lecció Estudis Clàssics, amb el títol La muerte de Pan. Mitología clásica en la poesía española del siglo XX (1918-1936), escrit pel filòleg i escriptor Modesto Calderón. El llibre analitza el brillant període històric que es va produir entre la irrupció de les avantguardes en 1918 i l'esclat de la Guerra Civil espanyola. La presència de la mitologia grecoromana serveix per a mostrar de quina manera cada moviment literari conté en la seua pròpia essència els trets que el definiran.

    La col·lecció Estudis Clàssics, l’any de la capitalitat del disseny per a València a la qual el Magnànim ha volgut contribuir-hi, ha modificat i actualitzat el disseny de la coberta a càrrec de l’estudi Ortogràfic, fundat el 2005. Està conformat per Elena Ortolà García del Busto, qui va estudiar disseny gràfic i comunicació en Elisava (Barcelona) i porta quasi vint anys com a dissenyadora, i Juan Torres Gimeno, qui va estudiar Filologia a València i que va treballar anteriorment en una agència de comunicació.

    El desig de tornar als déus primordials

    La muerte de Pan és un intent de demostrar —aprofitant el moment “d’explosió poètica” a Espanya produït entre 1918 i 1936— que cada moviment literari en realitat no és més que una cosmovisió a partir de la qual poden explicar-se totes les seues característiques. En aquest cas, la mitologia és observada com a conseqüència de les diferents cosmovisions que aporten el modernisme tardà, les avantguardes, la poesia pura i les diferents variants de la poesia neoromàntica.

    El somni de l’edat d'or, el desig de tornar als orígens, als déus primordials no ha mort ni podrà morir en aquest període, segons Modesto Calderón, qui pretén donar constatació de la seua supervivència. Els poetes han sabut trobar “les coves amagades on encara el déu Pan s'entreté entre divertit i nostàlgic”.

    L’autor, Modesto Calderón Reina

    Modesto Calderón (Madrid, 1975) és doctor en Literatura Espanyola per la Universitat Complutense de Madrid amb la tesi Mitología clásica en la poesía española del siglo XX (1918-1936), de la qual La muerte de Pan n’és una part. A més d’haver-se dedicat a la investigació, ha publicat els llibres de poesia Curriculum vitae (Calambur, 2000), Venenos de la rosa (Rialp, 2002; accèssit del Premio Adonáis) i El bosque (Ártese quien pueda, 2015). És professor d’educació secundària a la Comunitat de Madrid.

    Més informació