Destacats aquesta setmana a la Plaça del Llibre

    Destacats aquesta setmana a la Plaça del Llibre

    Comencem juliol donant un repàs als llibres destacats durant aquest mes de juny a la Plaça del Llibre. Trobem els dos volums de l'obra literària de Josep Iborra, publicats per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació: 'La constitució d'una literatura' i 'La trinxera literària'.

    Josep Iborra, nascut a Benissa el 1929, va morir a València el 24 de febrer de 2011. El 1955 va publicar el seu primer llibre, Paràboles i prou, un recull de contes, que es va reeditar, ampliat, el 1995. Del 1982 és Fuster portàtil, que va guanyar el premi d’assaig Joan Fuster. També va publicar centenars de ressenyes i nombrosos assaigs de crítica literària, que el van convertir en una mena de crític orgànic de la generació que en aquell moment s’incorporava a la literatura catalana des del País Valencià. El 1995 va publicar dos llibres: Confluències i La trinxera literària (1974-1990), que recollien els seus estudis sobre literatura catalana apareguts prèviament en publicacions periòdiques.

    Una mica més tard, dos reculls d’assaigs literaris: Inflexions (2004) i Breviari d’un bizantí (2007). Pòstumament, han aparegut dos llibres més. El 2012, Humanisme i nacionalisme en l’obra de Joan Fuster (PUV), tesi doctoral llegida el febrer del 1984 en la Facultat de Filologia de la Universitat de València, que havia restat inèdita, refosa i ampliació de Fuster portàtil. I Fuster, una declinació personal (PUV, 2014), una declinació o una anàlisi dels aspectes que singularitzen la personalitat humana i literària de Fuster a partir de l’experiència de Josep Iborra com a lector i amic seu. El 2018 va publicar L’estupor, primer lliurament de l’enorme massa de material inèdit que Josep Iborra va deixar a la seua mort.