​El Magnànim rigor i qualitat

  ​El Magnànim rigor i qualitat

  El medi de comunicació El diari fa un repàs de totes les publicacions d'aquest any de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  On destaca que el Magnànim ha publicat al llarg de l'any obres de qualitat en diversos camps, sobretot relacionats amb temes valencians i que transita per un camí de rigor i qualitat, al servei de la cultura dels valencians, i amb una visió àmplia


  Recentment un diari de Barcelona ha seleccionat dos títols publicats per la Institució Alfons el Magnànim de València entre els millors llibres del 2022. Poemes 1850-1886, d'Emily Dickinson, traduït per Carme Manuel, i el Diari (1965-1977) de Josep Iborra.


  De les nostres últimes novetats del Magnànim ens destaquen llibres com Quan ens dèiem País. La preautonomia valenciana, de Guillem Llop i Joana Tormo, Premsa desencadenada, la tria de cròniques periodístiques de Jesús Sanz i Trets, volum de fotografies magnífiques de Josep Vicent Rodríguez amb textos de Rosa Solbes. Els tres llibres componen una valuosa incursió, un recordatori, un advertiment sobre un període molt singular de la vida valenciana.


  Artur Perucho és una figura de clarobscurs, però l'oblit en què havia caigut era molt injust. Ara es torna a fer present en lletra impresa de la mà de Josep Palomero en l'obra La llibertat és indivisible, aquesta iniciativa de recuperar els articles periodístics d'Artur Perucho (1902-1956).


  En el camp de la investigació erudita trobem El teatre valencià (1845-1945), la rellevància de les actrius, de Gabriel Garcia Frasquet, un gran fresc d'una faceta oblidada de la cultura popular valenciana, que movia companyies, masses de públic i tot un entrellat humà d'autors, actors i actrius, d'una importància extraordinària.


  Continua assenyalant llibres i col·leccions, com per exemple Moment memorialística, on han aparegut títols tan atractius com, Els fantàstics setanta de Josep Piera, o Spacanapoli de Salvador Vendrell.


  Esmenten també les publicacions de les revistes com Debats o la Revista Valenciana de Filologia i de les coedicions amb editorials públiques i privades -un ventall ampli de col·laboracions- que arredoneixen una acció editorial.


  I, per descomptat, destaca també la Biblioteca d’Autors Valencians, on es deposita el llegat escrit dels autors valencians que han preservat al llarg dels segles el cultiu literari de la llengua. No fa tant en aquesta col·lecció es va publicar l'Obra narrativa completa d'Ernest Martínez Ferrando, a cura de Vicent Alonso, o Spill de Jaume Roig.