Juli Peretó mostra el potencial de la química per a transformar-se en vida en el llibre Un planeta creatiu.

    • Data:30-01-2023
    Juli Peretó mostra el potencial de la química per a transformar-se en vida en el llibre Un planeta creatiu.

    La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori, escrit pel biòleg Juli Peretó. És el número 5 de la col·lecció «Urània», especialitzada en divulgació científica i dirigida per l’astrofísic de la Universitat de València Vicent Martínez. El llibre compta amb il·lustracions de l’artista valencià Manuel Boix i un poema inèdit de Carlos Briones. El disseny de la col·lecció i la maquetació és de Javier Pérez Belmonte i la correcció lingüística d’Ofèlia Sanmartín.

    El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com foren els primers passos des de la química inanimada en les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix demostrar el potencial de la química per a transformar-se en vida, cosa que Juli Peretó mostra amb anècdotes i vivències de trenta anys d’investigador.

    En el text, Peretó exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d’anys. L’autor presenta no només les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

    El bioquímic ens comenta que, al seu parer, en l’actualitat continuem ignorant-ho pràcticament tot, encara que ha emfatitzat que la diferència radica en el fet que ara les preguntes són molt més precises. Segons Peretó, la complexitat de l’assumpte fa que siga necessària la interdisciplinarietat de manera que convergisquen els treballs d’astrònoms, biòlegs, químics, matemàtics i filòsofs davant d’un problema antic i difícil.

    El pròxim 2 de febrer, es presentarà el llibre mitjançant un debat a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau, de la Universitat de València, amb la presència de Vicent J. Martínez, director de la col·lecció «Urània» i membre de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València; Susanna Manrubia, professora d’investigació del CSIC en el Centre Nacional de Biotecnologia, i l’autor mateix.

    Juli Peretó pertany al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i a l’Institut d’Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), va ser secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el nomenà fellow el 2014. Col·labora amb l’UCC+I (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació) de la Universitat de València i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comité d’Educació Bioquímica de la FEBS (Federation of European Biochemical Societies) l’invità a compartir l’experiència innovadora d’ensenyar bioquímica evolutiva.