La immigració estrangera rejoveneix la societat i contribueix a la diversitat d’orígens.

  • Data:06-03-2023
  La immigració estrangera rejoveneix la societat i contribueix a la diversitat d’orígens.

  La Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica el número 9 de la col·lecció «Descobrim»: La immigració estrangera al País Valencià. Espills per a una societat diversa i canviant, escrit per l’antropòleg Albert Moncusí.

  Les persones migrants que arriben a la Comunitat Valenciana rejoveneixen i diversifiquen la societat valenciana, tot i que que pateixen pitjors condicions laborals: estes són algunes de les principals conclusions que s’extrauen de l’estudi d’Albert Moncusí.

  La monografia aborda la immigració estrangera des de diverses perspectives. Segons este estudi, la immigració de persones de l’estranger contribueix a la transformació demogràfica de la societat valenciana: d’una banda, la rejoveneix, a pesar que també es destaca la concentració i el nombre de persones majors del Regne Unit i d’estats de la Unió Europea; d’una altra banda, contribueix a la diversitat d’orígens.

  Hi ha un predomini de persones del Regne Unit, el Marroc, Romania, Colòmbia i l’Equador, amb un increment recent de persones d’Hondures i Veneçuela, i hi ha una major concentració en zones costaneres, sobretot d’immigrants de l’UE i el Regne Unit. Així doncs, el volum analitza els tres tipus de migració: residencial (de persones amb recursos econòmics que busquen qualitat de vida); laboral (per qüestions de treball), i, finalment, per amor (quan hi ha vincles o afectes).

  El llibre també explora les polítiques d’immigració, que tendeixen a controlar l’entrada de persones de l’estranger, però amb l’obligació d’atendre els drets humans (sobretot de menors d’edat i sol·licitants d’asil).

  En matèria de treball, les condicions laborals de les persones immigrades tendeixen a ser pitjors que les autòctones, sobretot si es tracta de dones i estan en situació irregular.

  Sobre les relacions socials, la convivència i les pràctiques culturals, a pesar que hi ha mostres de xenofòbia i racisme, Moncusí conclou que els vincles i els llaços comunitaris contribueixen a contrarestar les males experiències i les tendències negatives, i a sovint ho fan connectant el nou lloc de residència amb el lloc d’origen, cosa que es tradueix en iniciatives de desenvolupament als països d’origen.

  Este llibre convida a acostar-se a les migracions mitjançant tota una sèrie d’aspectes que permeten entendre algunes de les transformacions més importants de la societat valenciana.

  L’autor

  Albert Moncusí és llicenciat i doctor en Antropologia Social, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha sigut investigador convidat en el Laboratoire d’Anthropologie Urbaine del CNRS (Ivry-sur-Seine) i el Centre on Migration, Policy and Society (Oxford). Ha escrit textos i ha participat en projectes sobre fronteres i identitats nacionals, patrimoni immaterial, glocalització urbana, migracions qualificades i convivència en barris multiculturals. A més de docència universitària, ha impartit formació en cursos sobre mediació i intervenció social amb immigrants.