El libre que recull la rivalitat entre Blasco i Llorente

    El libre que recull la rivalitat entre Blasco i Llorente

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Llorente i Blasco Ibàñez: entre la política i la literatura, del catedràtic de la Universitat de València, Antoni Ferrando. Aquest llibre, el número 176 de la col·lecció estudis Universitaris, aborda l’enfrontament polític entre aquests dos líders del conservadorisme i del republicanisme valencians, a propòsit del conflicte colonial, i els arguments que utilitzaren en favor o en contra de l’ús del valencià.

    Blasco Ibáñez, cap del republicanisme valencià, utilitzà el diari El Pueblo per a desqualificar la monarquia borbònica, i instrumentalitzà la desastrosa gestió de la guerra colonial per a difondre els seus ideals polítics. Llorente, cap del Partit Conservador a València, utilitzà Las Provincias, que ell dirigia, i Lo Rat Penat, que ell controlava, per a recolzar l’acció del govern espanyol i contrarestar l’impacte mediàtic d’El Pueblo.

    La rivalitat política entre Blasco i Llorente tingué una derivada lingüística: Blasco descartà la viabilitat del valencià com a llengua de cultura; Llorente la defensà, però només en poesia.

    El llibre de Ferrandoanalitza críticament el comportament ideològic i lingüístic de tots dos grans homenots valencians, que destacaren en l’època per la seua intel·ligència i per la seua capacitat per a atraure les masses mitjançant la paraula i, sobretot, a partir del més potent instrument de comunicació llavors: la premsa diària. Posa de manifest el caràcter extraordinari dels dos personatges i com la seua popularitat s’ha prolongat durant moltes dècades i ha marcat la història política i lingüística dels valencians durant els primer terç del segle XX.