Marc Granell, XXI Premi Jaume Fuster

    Marc Granell, XXI Premi Jaume Fuster

    El col·lectiu d'escriptors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha reconegut amb els seus vots la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís del poeta Marc Granell.

    El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.

    Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens i Narcís Comadira.

    Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar filosofia i filologia i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Des de llavors, ha publicat nombrosos poemaris, com Llarg camí llarg (1977, Premi Vicent Andrés Estellés), Materials per a una mort meditada (1980, Premi Ausiàs March) o Exercici per a una veu (1981). La seua poesia es troba reunida a Poesia completa (1976-2016), publicada per la Institució Alfons el Magnànim. També s’ha dedicat a la poesia per a xiquets i a la crítica literària. Ha dirigit nombroses col·leccions poètiques, com "Gregal Poesia", que suposa un gir fonamental per al futur de l'edició d'aquest gènere. Ha estat traduït a diverses llengües i ell mateix ha fet versions d'escriptors europeus.